Bibliotekskväll: Ronald McDonald hus

20 januari 2017 Ronald McDonald Hus på besök
Onsdagen den 18:e januari hade Biblioteket Björken besök av Anna-Karin Norrman, verksamhetsansvarig hos vår granne Ronald McDonald Hus, och ca 20 intresserade medlemmar engagerades av ett mycket intressant och angeläget föredrag.
 
Ronald McDonald Hus erbjuder boende under hemliknande former för anhöriga till barn som vårdas på Drottning Silvias Barnsjukhus under kortare eller längre tid. För närvarande finns det 29 familjerum, men efter invigningen av tillbyggnaden den 16:e augusti  tillkommer ytterligare 13 rum. Längden på vistelsen varierar från några dagar upp till flera år beroende på sjukdomens art och förlopp.
 
Idén till verksamheten uppkom för länge sedan i USA när ett föräldrapar tvingades tillbringa långa tider på sjukhus i samband med barnets sjukdom. De startade en fond som har använts för uppstart och utbyggnad av verksamheten, och därefter har idén rullats ut över stora delar av världen. Idag finns det över 360 hus runt om i världen och verksamheten växer för varje år som går.
 
Vi som privatpersoner och medmänniskor är välkomna att stödja verksamheten som volontärer, och vi kan t.ex hjälpa till med trädgårdsskötsel, bullbak, sago- eller pysselstunder med syskon eller genom att anordna husmiddagar för familjerna.
 
Senare under våren planeras en uppföljning av detta möte i form av besök och rundvandring hos Ronald McDonald Hus.
 
Bengt Jonasson