Välkommen

Välkommen till HSB BRF 15 Liljan, en förening bestående av 112 lägenheter mitt i Fålhagen, nära till grönområden och Uppsalas stadskärna.

Bostadsättsföreningen HSB 15 Liljan, med organisationsnummer 717600-4914, finns på adresserna 

  • Ymergatan 13 A-E
  • Ymergatan 15 A-F
  • S:t Göransgatan 20

Som boende på BRF 15 Liljan har du nära till grönområden och citykärnan. Samtliga lägenheter har balkong och föreningen har stora fina innergårdar. Du har endast 

Kontakta styrelsen om du har några förslag om förbättringar eller om du vill att viss information ska läggas till.

Historik

HSB 15 Liljan är historiskt sett en del av kvartetet Liljan i Fålhagen, Uppsala. I kvarteret finns de äldsta punkthusen i Uppsala, som kombinerades med lamellhus och stora grönområden för att skapa en miljö som kallades "hus i park"

Området planerades av Gunnar Leche 1934, då också kvartersnamnet fastställdes. 1939 slogs de två kvarteren Torkel och Liljan samman till ett stort kvarter, kvarteret Liljan. Kvarteret bebyggdes under andravärldskrigsåren 1941-1945 av HSB. Det första huset som byggdes 1941 ritades av Sten Carlquist medan de sju andra byggnaderna ritades av Kjell Ödeen och Gunnar Wejke. I kvarteret ligger även Almtunakyrkan, ritad av Peter Celsing.

Kvarteret Liljan är ett för Uppsala unikt kvarter av flera anledningar. Kvarteret var det första större område i Uppsala som planerades som en enhet. Genom att gå ifrån Gunnar Leches ursprungliga plan från 1934 med enbart lamellbyggnader och istället bygga ett mindre antal lamellbyggnader kopplade till punkthus skapades mer utrymmen för grönområden. Den nya funktionella byggnationen med punkthus (de första i Uppsala) inspirerades av Le Corbusier och kallades "hus i park". Den här nya luftigare typen av bebyggelse med stora grönområden var helt unik för Uppsala. Gårdarna i kvarteret ritades av en av Sveriges mest kända landskapsarkitekter, Ulla Bodorff.

"Det bör åter betonas att Liljan är en solitär i stadens bostadsbebyggelse. Det är här som man för första gången i Uppsala har lyckats förverkliga byggandet av god miljö och verkligt funktionella bostäder för vanligt folk" (Carl Erik Bergold, Att bo i Uppsala, 1976).