Boendekostnad 2015

28 november 2014 Ändrade avskrivningsregler

Från och med 1 januari 2015 höjs avgifterna för våra lägenheter med 5 %.

Anledningen till höjningen är framförallt att reglerna för avskrivning har ändrats. Idag tillämpar de flesta bostadsrättsföreningar, inklusive vår egen, s.k. progressiv avskrivning, dvs. avskrivningarna ökar med tiden. Från 2014 måste årsredovisningar upprättas med rak avskrivning, vilket innebär lika stor avskrivning varje år. Detta medför för de flesta föreningar en höjd kostnad.

Upplands Boservice ekonomiska förvaltning har tagit fram två förslag till höjning av våra årsavgifter. Det ena förslaget är 30 % höjning med nuvarande avskrivningstid, det andra är 17 % med förlängd avskrivningstid. 

Genom att öka avskrivningstiden och göra en viss justering av några poster, kan vi i stället begränsa höjningen till 5 %.

Föreningen har höjt avgifterna en gång sedan 2003. Nuvarande avgift har vi haft sedan 2008. 

För år 2015 beräknas kostnadsökningen för el, värme och vatten i Uppsala bli 3,4 %.

Bokföringsnämnden (BFN) är en myndighet under regeringen. BFN har huvudansvaret för utvecklandet av god redovisningssed i företagens bokföring. Detta sker genom att nämnden ger ut allmänna råd och informationsmaterial inom sitt ansvarsområde.

Den 28 april 2014 beslutade BFN om ändringar i vägledningen "Årsredovisning i mindre ekonomiska föreningar" (K2). Det är detta beslut som resulterat i kostnadshöjningen.