Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

För vårdnadshavare till ung vuxen

Att vara vårdnadshavare till en ung vuxen handlar till stor del om förberedelser inför det liv som börjar när det är dags för första flytten. För dig som bosparar åt ett barn finns det en del saker att ta i beaktande. På den här sidan sammanfattar vi några av de viktigaste frågorna.

Vanliga frågor och svar:

 

Hur fungerar förturen till hyres- och bostadsrätter?

HSB säljer både nyproducerade bostadsrätter och förvaltar cirka 26 000 hyresrätter runt om i Sverige. När du börjar bospara åt en minderårig och sätter in pengar börjar hen också samla bosparpoäng. Med bosparpoäng kan barnet få förtur till HSBs hyresrätter och nyproducerade bostadsrätter runt om i Sverige.

Genom att följa länken kan du se hur många poäng som krävts för de senast förmedlade hyresrätterna.

Hur fungerar dubbla förturer?

Det fina är att det är två separata förturer. Om barnet får en hyresrätt eller köper en lägenhet med hjälp av bosparpoäng så nollställs poängen för den förtur hen använt. Det sker i samband med att ett bindande avtal tecknas. Så länge pengarna finns kvar på kontot finns den andra förturen kvar. Här förklarar vi det vi kallar "dubbla förturer".

Hur länge behöver man spara till en kontantinsats?

Sparandetiderna på bostadsmarknaden varierar stort, både geografiskt i Sverige men också sett till konjunkturen. Läs gärna HSBs senaste rapport, där vi går igenom sparandeläget i 15 olika kommuner.

Vad händer med barnets bosparkonto vid 18-årsdagen?

När den unga vuxna fyller 18 år får hen autmatiskt tillgång till sitt eget bosparkonto, som du sedan tidigare ansvarat för via fullmakt. Nuvarande fullmakt tas bort. Om du vill fortsätta hjälpa till att administrera kontot kan ni komma överens om att skriva en ny fullmakt (se nedan).

Vad gäller för medlemskapet vid flytt?

När den unga vuxna fyllt 18 år och genomför en adressändring behöver hen i fortsättningen betala en egen medlemsavgift till HSB.

Så fungerar fullmakter

Att ge någon en fullmakt innebär att ytterligare en person antingen bara kan se kontoinformation eller både se och disponera kontot. En fullmakt tecknas digitalt, via Danske Banks internetbank (Hembanken) alternativt mobilbanken, och det är fullmaktsgivaren som gör detta i inloggat läge.

Alternativet ”Ny fullmakt” kan väljas under respektive sparform. Observera att fullmaktstagaren själv måste vara kund i banken för att kunna väljas. Om så inte är fallet måste ni kontakta Danske Banks kundservice. Om fullmakt behövs för HSB Depå måste fullmaktsgivaren alltid kontakta Danske Banks kundservice. Det är fullmaktsgivaren, det vill säga den nyblivna 18-åringen, som ska kontakta banken. Det behövs en fullmakt per kontoform som fullmaktstagaren ska ha tillgång till.

Olika fullmaktstyper
Det finns olika typer av fullmakt. En ger endast fullmaktstagaren rätt att se kontoinformation. Ett mer heltäckande alternativ ger även dispositionsrätt. Med en sådan fullmakt syns kontoinformation och fullmaktstagaren kan omplacera bosparkapitalet.

Bra att känna till
När en fullmakt tecknas syns fullmaktsgivarens konton bland fullmaktstagarens utan någon speciell markering. Ett tips är därför att namnge konton direkt så de inte blandas samman och värdefulla bosparpoäng går förlorade

Förbered för flytt och egen ekonomi

En ordnad ekonomi och koll på de privatekonomiska grunderna är viktigt för att unga vuxna ska slippa behöva känna stress och oro över pengar. Även om alla familjer har olika ekonomiska förutsättningar kan du överföra mycket kunskap genom att regelbundet diskutera olika aspekter av privatekonomin.

Inför första flytten kan ni skapa en hushållsbudget tillsammans. På nätet finns flera bra verktyg för detta, bland annat Budgetkalkylen hos Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå Konsument.

Var transparent kring sparandet. Har du sparat åt ett barn på ett sparkonto, i olika fonder, värdepapper eller kapitalförsäkringar är det dags att gå igenom hur det fungerar. Ta lite tid tillsammans och gå igenom olika begrepp, sparandeformer och konsekvenser av att plocka ut eller fortsätta spara kapitalet.

Koll på kontantinsatsen. När det börjar bli dags för den första bostadsrätten är kontantinsats en av de viktigaste faktorerna att håll koll på. Räkna tillsammans på hur mycket sparande som behövs för att samla ihop till en kontantinsats genom att jämföra slutpriser på intressanta objekt i den aktuella regionen. Sätt upp ett sparmål och gör en månadsbudget! Här kan du läsa mer om kontantinsats respektive månadsbudget.

Tänk säkert. Tyvärr lever vi i en tid där bedragare systematiskt lurar till sig stora summor pengar av privatpersoner. Äldre är en primär måltavla, men i det yngre åldersspannet är kunskapen om ekonomi och olika sparande- och banktjänster förhållandevis låg - och konsekvenserna av att utsättas för brott extra stora. Polisen har tagit fram en bra guide om hur man skyddar nära och kära mot bedrägerier. Guiden är skriven med just äldre i åtanke men tipsen kan appliceras på alla som vill lära sig mer om privatekonomisk säkerhet.