Sedan 2022 har HSB Living Lab välkomnat intresserade till ”Frukost på fredag” med efterföljande seminarie. Efteråt är det möjligt att stanna kvar och arbeta i huset eller bara nätverka en stund. Besökarna består av allt från forskare, partners, boende, branschfolk och innovatörer till nyfikna lekmän. Det senaste tillfället var välbesökt.
– Vår ambition är att ge fler människor möjlighet att uppleva vårt hus samtidigt som de lär sig något nytt. Det blir som en öppen arena där människor kan mötas och inspireras, förklarar Madelaine Doufrix, projektkoordinator hos HSB Living Lab.
Varmvatten utgör stor del av energianvändningen
Fredagen den första mars delade Andreas Fränne från Bengt Dahlgren, ett av HSB Living Labs partnerföretag, med sig av insikter och erfarenheter från ett av deras samarbetsprojekt med HSB Living Lab. Målet var att utforska hur vattenbesparande åtgärder påverkar upplevelsen för boende och förvaltare.
– Varmvatten kan utgöra 40-50% av energianvändningen för ett modernt flerbostadshus, och idag sker oftast ingen energiåtervinning eller besparing alls, berättade Andreas under seminariet.
I projektet har de testat tekniska lösningar för tvättställ, köksblandare och duschar som bygger på så kallad höghastighetsteknik. Det betyder att vattenflödet är lägre men har en högre hastighet, vilket gör att upplevelsen liknar den med en konventionell blandare. Lösningarna har potential att minska både förbrukningen av vatten och den energi som krävs för att värma upp det.
Vill inspirera till att agera
– Forskningen är relevant eftersom den direkt berör människors vardag. Vi vill att vem som helst ska kunna inspireras av slutsatserna och använda sig av dem hemma, berättar Madelaine.
Hallå där! Christoffer Alm, Energikonsult
Varför kom du hit idag?
– Det är intressant att se vad som sker i branschen. Det händer mycket hela tiden, och det gäller att hålla sig uppdaterad. Just idag är det dessutom min kollega som föreläser.
Vad tycker du om konceptet?
– Jättebra idé att samla personer som är intresserade av energi och hållbarhet. Dels är det nyttigt att lyssna på ämnet, dels att nätverka och diskutera. Här kan man möta likasinnade, hitta samarbeten eller bli inspirerad av nya tankar och idéer.
Marie-Louise Lindblom, pensionär
Varför kom du hit idag?
– Jag kom hit tack vare temat med vatten. Vi tar ofta tillgången till vatten för givet och slösar ganska mycket. Det känns bra att få olika perspektiv på vad man ska göra, och hur man kan hantera det i sitt boende.
Vad tycker du om konceptet?
– Jättespännande att så många människor som kan mötas på en och samma arena. Det blir en fin start på morgonen att lära sig lite nya saker.
Nästa seminarium 3 maj - flexibel elanvändning
Nästa frukostseminarium äger rum 3 maj. Det kommer handla hur elanvändningen i en fastighet kan bli mer flexibel. Projektet har tagit fram ett system för att styra bland annat batteri, elbilsladdare, värmepumpar och hushållsmaskiner som tvätt- och diskmaskiner.
Vill du komma? Anmäl dig till Madelaine.Doufrix@hsb.se senast den 29 april för att delta.