HSB Living Lab på konferens

13 November 2024 Den 24-27 september deltog HSB Living Lab på årets upplaga av Open Living Lab Days, en internationell konferens som samlar aktörer från hela världen för att diskutera framtidens innovation.

Årets konferens, som arrangerades av European Network of Living Labs (ENoLL) i samarbete med West University of Timișoara, erbjöd en unik plattform för nätverkande, kunskapsutbyte och samverkan kring digitala och gröna lösningar. Timișoara blev under dessa dagar en smältdegel för forskare, entreprenörer, offentliga tjänstemän och innovatörer som tillsammans arbetade för att forma framtiden.

HSB Living Lab - en unik arena
Efter besöket på Open Living Labs Days kan vi konstatera att HSB Living Lab står ut som en unik aktör i sitt sammanhang, särskilt i kontrast till många av de andra deltagande organisationerna på konferensen. Med en hel fastighet dedikerad till forskning är vi en av få som faktiskt kan erbjuda en konkret plattform för innovation, något som blev tydligt under de seminarier vi deltog i och i samtalen med representanter från andra länder. Många visade stor nyfikenhet kring vår verksamhet, och den programpunkt vi anordnade lockade en stor publik. Bland deltagarna fanns också konferensens huvudtalare, Dr. Haydee Sheombar, från Rotterdam School of Management. som deltog på vårt seminarium och kom med intressanta inspel under det efterföljande panelsamtalet.

En central fråga som återkom under konferensen var hur olika aktörer kan skala upp sina verksamheter, skapa hållbara affärsmodeller och stärka samarbetet med näringslivet – områden där vi har kommit långt och har etablerade och upparbetade kontaktytor. Just samverkan med näringslivet är ett fält där vi har visat oss framgångsrika och som flera internationella kollegor såg det som en potentiell väg framåt för sina egna projekt.

Vikten av samarbete mellan olika aktörer underströks också (städer, akademi, näringsliv och medborgare) som en avgörande faktor för att lyckas åstadkomma en förändring. Inkludering av medborgare och lokala nätverk lyfts fram som centralt, och exempel från olika städer (Helsingfors, Istanbul, Konin, etc.) visar hur t.ex. digitala plattformar kan stödja engagemang och sprida resultat från Living Labs.

Äldre - ett framtidsspår
Ett annat spännande ämne som diskuterades var utvecklingen av Living Labs med fokus på äldre, där målet är att skapa miljöer som kan stödja en åldrande befolkning. Vid Lucerne University of Applied Sciences and Arts, fanns det ett iHome Lab, som har en inriktning på assistiv teknik för äldre, vilket kan vara intressant för titta på om vi vill skapa innovationsprojekt inom det området.

Utöver de internationella gästerna hade vi även möjlighet att träffa representanter från svenska högskolor och kommuner, inklusive Helsingborgs stad och Halmstad universitet. Kontakt är redan taget för att diskutera gemensamma frågeställningar och utmaningar. Genom vår närvaro och det stora intresset för vår verksamhet står det klart att HSB Living Lab befinner sig i en position som kan bidra till och leda viktiga diskussioner och samarbeten inom forskningsdriven innovation även i framtiden.

Fokusområden under Open Living Lab Days

Samhällsutmaningar och stadsutveckling
Ett av huvudtemana på konferensen var hur Living Labs (LL) kan bidra till att hantera globala samhällsutmaningar som klimatförändringar, hållbar stadsutveckling och sociala klyftor. Flera exempel visade hur Living Labs är viktiga arenor för innovation där städer, akademi, företag och medborgare kan samarbeta för att utveckla och testa nya lösningar. Samtidigt är det tydligt att många Living Labs kämpar med finansiering och att tydligt förklara sin nytta för beslutsfattare och näringsliv.

Citizen Science och medborgarengagemang
Ett centralt budskap var vikten av att inkludera medborgarna som aktiva deltagare i forsknings- och innovationsprocesser, snarare än att bara observera dem. Genom Citizen Science kan människor bidra till datainsamling och forskningsresultat, vilket stärker lokalsamhällenas roll i utvecklingen av nya lösningar. Här lyftes exempel från Halmstad som tagit ett initiativ att bygga ett Living Lab för studenter och Helsingfors modell där communityn används för att öka medborgarnas engagemang.

Vetenskaplig metod och finansiering
Det fanns ett starkt fokus på hur vetenskapliga metoder kan användas för att driva innovationer och hur dessa metoder kan tillämpas i praktiken. Många Living Labs brottas med finansieringsfrågor och det finns ett behov av att koppla verksamheten till europeiska policies för att säkra långsiktig hållbarhet och finansiellt stöd. Exempelvis diskuterades ESG (Environmental, Social, Governance) och grön finansiering som potentiella lösningar. Det var också intressant att höra om projekt från staden Timisoara, där man arbetade med förtroendebyggande hos medborgarna och hur det är en grundförutsättning för förändring.

Samverkan och affärsmodeller
En av de stora utmaningarna som diskuterades var hur man kan få näringslivet mer engagerat i Living Labs och hur affärsmodeller kan utvecklas för att gynna alla parter. Ett bra exempel kom från Turkiet där man framgångsrikt involverat företag genom att adressera konkreta problem och utvecklat lösningar i samverkan med näringslivet. Det diskuterades även hur offentliga aktörer kan agera och samarbeta med näringslivet i tidigare skeden av utvecklingsprocesserna.

Digitala Living Labs och framtiden
Den digitala transformationen var ett återkommande tema. Här diskuterades hur digitala plattformar kan användas för att spåra och planera aktiviteter i Living Labs och för att förbättra datatillgängligheten.

Slutsats
Open Living Lab Days 2024 underströk vikten av tvärsektoriellt samarbete, medborgarengagemang och vetenskaplig metod för att möta dagens samhällsutmaningar. Genom att skapa inkluderande, hållbara och innovativa lösningar kan Living Labs spela en avgörande roll i att driva den gröna och digitala omställningen. Samtidigt finns det stora utmaningar kring finansiering och att skapa affärsmodeller som gör det lönsamt för näringslivet att engagera sig.

Vi kan dra nytta av de lärdomar som presenterades för att stärka vår egen verksamhet och utveckla fler samarbeten med kommuner, företag och akademiska institutioner.

Sammanfattningsvis är nyckelorden samverkan, hållbarhet och innovation – och Living Labs kan vara nyckeln till en hållbar framtid där teknologiska och sociala innovationer går hand i hand.