Det flexibla hemmet

Coronapandemin har på kort tid förändrat hur många av oss använder våra hem. Både jobb och skola har i större utsträckning flyttat in i bostaden, och ställer krav på nya funktioner – lägenheten är inte längre bara ett hem, utan även en plats för jobb och möten.  
Men behovet av ytterligare funktioner behöver inte betyda att man måste ha mer plats, snarare måste de utrymmen vi har användas smartare och mer flexibelt. Något som kan göras med ganska enkla medel.

I projektet Det flexibla hemmet, kikar HSB Living Lab närmare på hur ett hem kan transformeras under en dag, för att passa dygnets alla behov. Ett sätt att tänka som inte bara adresserar utmaningar med hemarbete – att nyttja våra bostadshus alla ytor på ett smart vis är även ett hållbart sätt att bo.  

– Pandemin satte ljuset på behovet, men framför allt så handlar det om hållbarhet. Att använda de ytor man har flexibelt gör att samma kvadratmeter utnyttjas under en större del av dygnet. Istället för att ett barnrum står tomt hela dagarna samtidigt som kontoret gör det samma på kvällen, så kan en yta nyttjas på två sätt, till exempel, säger Emma Sarin, hållbarhet- och utvecklingschef på HSB.  

 Inledningsvis testas i projektet tre olika lösningar för hur befintliga ytor kan användas mer flexibelt– utan att man behöver bygga om allt för mycket.  

– Vi vill inspirera människor till att utnyttja sina hem smartare och tänka flexibelt. Det kan faktiskt vara ganska enkelt att ordna fler funktioner för en och samma yta.   

Anpassa det populära köket 
Den första handlar om köket, där många säkert kan vittna om att man ofta hamnar när man studerar eller arbetare hemma. Genom att tänka smartare kan köket också bli en plats som passar ännu bättre för att göra just det.  

– Om man exempelvis sätter grunda köksskåp under en vanlig köksbänk så får man plats med knäna och kan använda köksbänken som bord. I det grunda skåpet under kan du sedan stuva undan papper och tangentbord när du är klar. En väldigt enkel lösning som kan bli en smidig arbetsplats. När familjen kommer hem är bänkskivan en del av köket igen, säger Emma Sarin, och nämner att enkla detaljer kan göra stor skillnad för hur smidigt det ska vara att jobba - som att ha eluttag vid bänkskivan exempelvis.  

Göm mer i garderoben 
En annan lösning som testas innebär att kontoret göms i garderoben. En större garderob eller klädkammare kan ofta möbleras med ståbord eller sittbord för att fungera som arbetsplats, och genom att sätta skjutdörrar för hyllsystemet kan man lätt stänga om allt stök när man går från jobbet.  

– Det fungerar i både hall, sovrum eller klädkammare. Vi har testat två varianter, ett kontor för vuxna och en lösning för barn där man kan gömma pyssel och läxläsning bakom en skjutdörr, säger Emma Sarin.  

Inred smartare 
Den tredje lösningen kretsar kring olika sätt att inreda och möblera för att kunna dela upp och skärma av ytor i en lägenhet.  
– Det kan handla om draperier, som är ett enkelt sätt att skärma av och dra för eller bort när man kommer till eller går från jobbet, säger Emma Sarin.  
Man kan även möblera med öppen bokhylla som en avskärmare, med lådor och tidskriftssamlare för barnpyssel och kontorssaker.  
– Då kan man på ett naturligt sätt ha en arbetsplats i vardagsrummet, som man lätt kan skärma av när den inte används.  

Många bostadshus har även gemensamma utrymmen som inte nyttjas fullt ut, och som kan passa bra att använda mer flexibelt. HSB Living Lab har projekt som adresserar även detta, som Styrelserum 2.0 och Tvättstudion 3.0.