Frågor & svar

Nedan kan du ta del av frågor och svar som berör fusionen. Har du fortfarande funderingar så är du välkommen att kontakta oss!

1. Vad innebär en fusion och varför fusionera?

En fusion innebär en sammanslagning av HSB Göta och HSB Sydost. Styrelserna för HSB Göta och HSB Sydost har identifierat utmaningar med det ekonomiska läget med stigande räntekostnader, en stigande inflation samt ett utmanande marknadsläge med ökade krav och förväntningar jämte stora investeringsbehov.

Genom att gå ihop klarar vi av dagens och morgondagens utmaningar på ett bättre sätt.

2. När kommer fusionen ske?

Om stämmorna röstar för en fusion beräknas ett genomförande preliminärt till början av 2025.

3. Hur stor blir den nya föreningen och vad ska den heta?

Tillsammans blir vi fler än

  • 50 000 medlemmar
  • 500 medlemsbrf:er
  • 5 600 bosparare
  • 3 500 hyreslägenheter

 

Samtliga ovan siffror är hämtade från årsredovisningarna för 2022.  

Det är i dagsläget inte bestämt vad den nya HSB-föreningen ska heta, namn kommer att beslutas under våren 2024. Delta gärna i vår tävling och föreslå ett namn! Du hittar mer information om tävlingen här.

4. Är lokalkontoren hotade på grund av fusionen?

Nej. För oss är det viktigt att behålla den lokala närvaron i hela det nya, gemensamma verksamhetsområdet. Genom fusionen skapas bättre förutsättningar att behålla våra lokala kontor.

5. Kommer en fusion påverka oss medlemmar och kunder på annat sätt?

Vi ser bara positiva effekter av en fusion av det här slaget. En av våra absoluta styrkor är den regionala närheten och relationen till förtroendevalda, kunder och medlemmar och vårt fokus är och kommer fortsatt vara hög servicegrad gentemot dessa intressenter. En fusion skulle ge oss bättre möjligheter att arbeta än mer effektivt med att utveckla medlemskapet och bostadsrätten som särart.

6. Kommer vi få behålla vår ekonom och fastighetsskötare?

Genom fusionen skapar vi ekonomiska förutsättningar för att kunna behålla en lokal närvaro i hela verksamhetsområdet. Utgångspunkten är att den medlemservice vi i dag erbjuder våra medlemmar ska stärkas.  Vi har inte för avsikt att förändra den lokala närvaron för våra medarbetare. Samtidigt kan man aldrig garantera att samma medarbetare för alltid kommer arbeta med samma brf.

7. Kommer utbudet och priset på de tjänster vi köper av HSB att påverkas?

Ett starkt skäl till att fusionera är för att bli mer kostnadseffektiva, vilket ger oss bättre förutsättningar till en konkurrenskraftig prissättning på våra tjänster även i framtiden.

Vad gäller utbudet av tjänster så kommer bredden och tillgängligheten snarare att öka då föreningarnas sammanlagda expertis och erfarenhet kommer fler kunder tillgodo.

8. Blir HSB-ledamoten kvar i vår styrelse?

Ja! HSB ledamoten är en viktig och prioriterad medlemsförmån.

9. Måste vi resa längre för att delta på de utbildningar som HSB erbjuder?

Precis som idag kommer vi varva fysiska utbildningar med digitala. De fysiska utbildningarna kommer precis som nu hållas på flera orter i verksamhetsområdet.

10. Kommer vi som är medlemmar bli involverade i fusionen?

Absolut! Transparens och möjlighet till inflytande är viktiga demokratiska principer som HSB värnar om. Ni kommer därför att bjudas in till dialogmöten där våra styrelser och vd finns på plats för att ytterligare förklara vad som lett oss fram till ett beslut och för att ni ska få svar på frågor inför ert beslut som trots allt är avgörande för att en fusion ska bli av.

11. Finns det nackdelar eller risker med en fusion?

Som med det mesta finns det såklart både för- och nackdelar och i alla större förändringar finns det risker att hantera. Av den anledning har fusionsförslaget föregåtts av en grundlig analys. De risker som identifierats har varit av såväl affärsmässig som kulturell karaktär men oavsett har man vägt sannolikhet mot konsekvens och har en bra plan för att såväl förekomma som att agera vid behov.

Risken med att inte fusionera är dock störst!