Årsstämma 2020 *Ny info*

02 juni 2020 För att minska smittspridningen av coronaviruset och sjukdomen covid-19 har en tillfällig lag införts som medger att styrelsen kan besluta att medlemmarna i bostadsrättsförening kan poströsta inför föreningsstämma. Bestämmelsen möjliggör att antalet deltagare som närvarar personligen vid stämman kan hållas nere, samtidigt som medlemmarna får ett så stort inflytande som möjligt under de rådande omständigheterna.
Styrelsen uppmanar medlemmar att poströsta för att minska risken för smittspridning.
Styrelsen har utifrån dagordningen till den ordinarie föreningsstämman upprättat bifogade underlag för poströstning. Poströst ska göras på det formulär som delas ut till alla brevlådor på området.

Nedanstående medlem utövar härmed sin rösträtt genom poströstning på HSB brf Norra Milstolpen föreningsstämma den 15/6–2020.

Du röstar genom att markera rutan JA eller NEJ om du bifaller förslaget eller inte. Om du vill avstå från att rösta under någon punkt markera inte något svarsalternativ.
 
Med vänlig hälsning
Styrelsen Norra Milstolpen

Uppdaterad information till bostadsrättsföreningar från HSB Göta angående Coronaviruset covid-19

 

Veckans planerade sammankomster är inställda

På HSB Göta håller våra kontor fortfarande öppet och symptomfria medarbetare är i tjänst som vanligt. Med anledning av vikten att visa omtanke om framförallt äldre personer och personer i riskgrupp, har vi har dock tagit beslutet att ställa in en planerad Borättkväll i Falkenberg samt den juridikutbildning som skulle ägt rum nu i veckan. Samtliga anmälda deltagare är kontaktade. Vi återkommer om vad som gäller för aktiviteter som äger rum längre fram under våren.

HSB uppmanar: Lägg stämman om möjligt senare under våren!

Folkhälsomyndigheten meddelar att äldre och personer i riskgrupp uppmanas att begränsa sina nära kontakter med andra så långt som möjligt de kommande veckorna. Det innebär bland annat att man så långt som möjligt ska undvika folksamlingar som kan uppstå i offentliga lokaler. Därför rekommenderar HSB nu att bostadsrättsföreningar med ett räkenskapsår som avslutades 2019-12-31 skjuter på sin stämma och lägger den senare under våren. Vi kan då hoppas att situationen med coronaviruset lugnat ned sig och att det är möjligt att genomföra en vanlig stämma.

Regeringen kontaktad

En bostadsrättsförening ska enligt lagen om ekonomiska föreningar hålla en föreningsstämma inom sex månader från räkenskapsårets utgång. HSB och Riksbyggen för med anledning av spridning av coronaviruset en diskussion med regeringen om att för 2020 få ett beslut om att senarelägga datumet för stämma och inlämnande av årsredovisning. 

Brf avgör själv

Varje bostadsrättsförening avgör själv, med hänsyn tagen till lagar och stadgar, när man ska hålla sin stämma. I vissa delar av Sverige kanske man kan hålla sin stämma utan större problem, medan det på andra håll kan bli problematiskt med tanke på smittspridningsrisken. Det bör också tas i beaktande att vissa medlemmar inte har möjlighet att delta på grund av sjukdom eller att de tillhör en riskgrupp.

Andra alternativa lösningar

Om föreningen ej vill senarelägga årets stämma finns några andra möjligheter:

I framför allt en mindre förening kan en stämma genomföras per capsulam, ofta kallat ”pappersstämma”. För att detta ska vara möjligt måste dock alla medlemmar vara överens. I praktiken innebär det att man upprättar ett protokoll från en tänkt stämma och att alla medlemmar i efterhand undertecknar detta.

Även om vi är osäkra på om det praktiserats går det lagligen att genomföra en stämma digitalt, via till exempel en telefonkonferens, Skype eller annan digital lösning. Detta kräver en god organisation och inte minst en tydlig information till medlemmarna.

Ett tredje alternativ kan vara att genomföra en stämma, men med förståelse för att en del medlemmar ej kan delta. Om styrelsen kallat till stämman i vederbörlig ordning, så tillåter HSBs normalstadgar ett begränsat deltagande. Under sådana förhållanden blir förstås informationen till medlemmarna extra viktig, och att man enbart behandlar sådana frågor och ärenden som det finns en stor enighet kring bland medlemmarna.

Att tänka på oavsett när stämman sker

Situationen med spridning av coronaviruset ställer särskilda krav på 2020 års stämmor, tänk till exempel på:

·         Medlemmars oro för smittspridningsrisken kan vara annorlunda och större än styrelsens egen.

·         Eventuell önskvärd kontroll av personers smittorisk genom vistelse i riskområden kan upplevas både som ett rimligt krav men även som ett misstänkliggörande och uteslutande.

·         Medlemmar kan vilja begränsa antalet närvarande på grund av smittspridningsriskskäl och därigenom önska slutna stämmor.

·         En person med önskvärd kompetens till någon dagordningspunkt kan insjukna eller av annat skäl förbjudas eller hindras att närvara. Regering eller myndighet kan utfärda nya regler och direktiv som påverkar möjligheten att genomföra föreningsstämman, som rese- och mötesförbud eller liknande.

Vi håller er uppdaterade

Vi följer utvecklingen och återkommer med ny information så snart vi vet vart diskussionerna med regeringen leder eller om nya rekommendationer framkommer. Till dess är ni alltid välkomna att kontakta Kund- och medlemscenter på tel 0771-110 10 10.

Detta utskick går, precis som förra utskicket, till ordförande, sekreterare och HSB-ledamot i våra föreningar i den mån vi har era mailadresser. Vi är djupt tacksamma om ni för vidare denna information till övriga förtroendevalda samt boende. Informationen kommer också läggas ut på Mitt HSB under kvällen.