Hög musik och fester

12 oktober 2021 När grannarna stör - vad säger lagen?

En liten reminder om störningar:

Om hög musik och fester i grannlägenheten

Enligt bostadsrättslagen får en boende ”inte utsätta sina grannar för störningar som kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra bostadsmiljön på ett sätt som inte skäligen bör tålas”.

Som bostadsrättshavare kan du givetvis börja med att tala med din granne som stör och om det inte hjälper kan du anmäla störningarna till bostadsrättsföreningens styrelse. Styrelsen har då rätt att ta ställning om påtalade störning. Om det kommer fram till att en störning förekommer har styrelsen en skyldighet att vidta åtgärder för att få störningen att upphöra.

Styrelsen har enligt lag skyldighet att motverka störningar.

Styrelsen bör alltid ta uppgifter om störningar på allvar och utreda om det finns skäl för styrelsen att agera. Om konflikten avgränsas till två grannar bör styrelsen på ett så objektivt sätt som möjligt försöker få klarhet i vad eventuella störningar består i. Exempelvis genom att låta båda skriva störningslistor.

Fortsätter störningarna efter att en rättelseanmodan gått ut till bostadsrättshavaren, får bostadsrättsföreningen säga upp bostadsrätten för förverkande. Detta innebär att bostadsrättshavaren inte längre har rätt att ha kvar sin bostadsrätt och den kan komma att tvångsförsäljas.

 Enligt våra trivselregler: Håll det gärna lugnt och tyst på kvällar och nätter efter 22.00

 

/Styrelsen