Lagkrav om fastighetsnära avfallsinsamling - extrastämma 2024

16 oktober 2023

Från den 1/1-2024 införs ett nytt lagkrav via Naturvårdsverket som innebär att det är obligatoriskt för alla BRF:er och fastighetsägare att sortera ut sitt matavfall. Allra senast den 1/1-2027 finns dessutom ett föreläggande, att på föreningens mark, vilken ska tilläggas är högst begränsad pga. bland annat ”prickad mark” och närhet till så kallad hämtplats, etablera en miljöstation för så kallad fastighetsnära insamling av övriga fraktioner, dvs. pappersförpackningar, plast, tidningar, metall och glas.

Från den 1/1-2024 kommer det därför finnas ett tillfälligt kärl för matavfall (gröna påsen) vars placering vi återkommer till. Detta eftersom vi för närvarande rådgör med Halmstad Energi och Miljö (HEM) om saken, för att placeringen ska uppfylla HEM:s krav på hämtplats.

Beträffande placering av miljöstationen har styrelsen, efter samråd med föreningens HSB-jurist Andrés Hammar, och utifrån stadgarna, beslutat utlysa extrastämma 2024. På stämman får föreningens medlemmar rösta om var den ska placeras utifrån de möjligheter vi har.

Om vi inte, utifrån stadgarna, når enighet kring placeringen lyfts frågan till hyresnämnden. De tar i så fall ställning till om extrastämmans beslutade placering, med hänsyn till eventuellt drabbade medlemmar, kan accepteras eller ej. Skulle extrastämmans val av placering avslås i Hyresnämnden, kan deras beslut ändå komma att överklagas till högre instans, vilket i så fall antagligen sker via Naturvårdsverket och utifrån att den nya lagens som ska införas den 1/1-2027.

Styrelsen återkommer med mer information om extrastämman när all information är tillgänglig och beslut om datum tagits.

 

Mvh                                                                                                                       

Styrelsen, Brf. Flaggskeppet