Måndagen den 27 nov. startar utsortering av matavfall

19 november 2023

Från och med måndagen den 27 november startar utsortering av matavfall för vår förening. Detta som en del av den förändring och det lagkrav som utgår från ett EU-direktiv som antogs av riksdagen 2022 och som avser fastighetsnära insamling av avfall, förkortat FNI. Ett lagkrav som gäller för BRF:er, fastighetsägare och företag i hela vårt avlånga land.

Från den 27 november börjar vi alltså sortera och då ska matavfallet samlas i HEM:s gröna påse och sedan läggas i den mellersta UWS:en (även kallad moluck) medan övrigt Restavfall läggs i annan påse och slängs i någon av de båda andra UWS:erna. Och för att ingen ska behöva missa i vilken UWS respektive avfall ska läggas, kommer dessa tydligt märkas med dekalerna Matavfall respektive Restavfall, vilket görs på morgonen den 27 november. 

Vi hoppas att alla respekterar den nya ordningen. De gröna påsarna finns att få tag på i de allra flesta mataffärer. Om ni inte hittar dem så fråga i informationsdisken i din mataffär var de finns.

 

Mer information om vad som räknas som matavfall kommer att läggas i postfacken, men det handlar i princip om frukt och grönsaker och skal från dessa, kaffe- och tesump/tepåsar, matrester från tallriken, rens och mindre ben från kött, fisk och fågel, skal från skaldjur samt äggskal. Övrigt är restavfall om det inte handlar om större avfall som ska lämnas på en lokal ÅVS-station eller någon av HEM:s ÅVC-anläggningar.

 

Beträffande övriga fraktioner så arbetar styrelsen vidare med den saken och återkommer med mer information när sådan finns tillgänglig.

 

Mer om matavfall och utsortering finns på: https://www.hem.se (Privat, Avfall och Sortering)