Nu blir elbilsladdning tillgängligt i vårt garage!

19 november 2023

Det sker sedan styrelsen tecknat ett fördelaktigt avtal med Halmstads Energi och Miljö (HEM) om en pilotanläggning enligt konceptet ”laddning som tjänst”. Det gör därför det möjligt att skaffa elbil för den som är intresserad.

 

Upplägget, som HEM erbjuder, bygger på det göteborgsbaserade teknikföretaget ChargeNodes lösning för storskalig elbilsladdning. Enkelt uttryckt utgår systemet från ”rullande” laddning utifrån sluttid/avhämtning av fordonet. Sluttiden sätts i systemets ”digitala app” via avläst QR-kod, på ungefär samma sätt som när man löser digital p-biljett, t.ex via Aimo Parks ”app”, som vi själva använder på vår egen gata, dvs Södra vägen!

 

Avtalet innebär att vi i samband med installation får tillgång till 20 aktiverade laddplatser men att samtliga 48 platser förbereds för laddning med antingen balk eller enskilda laddare. Därmed slipper vi ifrån problemet med att behöva byta P-platser beroende på om man har fossil- eller elbil, vilket stadgemässigt hade varit en ”svår nöt att knäcka”.

 

”Laddning som tjänst” innebär också att HEM står för investeringen, äger samt driftar anläggningen. Det inkluderar att HEM sätter upp ett separat el-abonnemang för tjänsten. Därmed belastas inte vårt eget el-abonnemang på 100A, som vi ev. kan säkra ner i kombination med bytet till LED-armatur.

 

ChargeNode, med hittills drygt 30 000 installerade ladduttag, ansvarar i sin tur för övriga delar av systemet såsom kundservice (24/7), betaltjänst, service av hård- och mjukvara, systemuppdateringar. Men även anpassning och framtidssäkring i takt med att tekniken på det här området utvecklas, vilket sker i snabb takt via både fordonsföretagens teknikutveckling och via krav på EU- och myndighetsnvå.

 

Avtalet löper på två år och trivs vi inte med det så har vi tre månaders uppsägningstid. Därmed blir vi inte låsta till en lösning som vi skulle äga och behöva hantera och ta kostnader för om/när något inte fungerar eller går sönder eller behöva ta ytterligare kostnader för att vidareutveckla.

 

Naturligtvis är det inte gratis. Det innebär att vi från den 1 januari höjer avgiften per p-plats, men bara med 100 kr, dvs från dagens 600 till 700 kr. Ytterligare en 100-lapp kostar det sedan att aktivera din p-plats för elbilsladdning, vilket ska anmälas till styrelsen.

Resterande kostnad tas inom ramen för föreningen, vilket motsvarar ca 70 öre/kvm och månad, och kan motiveras med att satsningen tillför intresse och ökat värde till hela föreningen. Kostnaden minskar samtidigt i takt med att/om fler skaffar elbil och dessa ansluts. 

 

Till detta kommer sedan också en rörlig kostnad per laddad kilowattimme (kWh) som bestäms av HEM. Priset kan röra sig både upp och ner i takt med hur elpriset utvecklas på elbörsen, dvs.  Nashdaq/Nordpool, och kommer initialt att vara 3,85 kr inkl moms/kWh.

 

Vi återkommer med mer information så fort vi vet när installation ska ske.

 

Mer om ”laddning som tjänst” finns på: https://www.hem.se (se företag, el, hållbara val)

Mer om ChargeNode och deras teknik finns på: https://chargenode.eu