Sortera avfallet rätt och vi slipper bygga dyr miljöstation!

07 april 2024 Efter många turer står det nu klart att vi via Halmstads Energi och Miljö AB (HEM) får möjlighet att delta i ett pilotförsök i två steg som avser fastighetsnära insamling (FNI), vilket är ett lagkrav från den 1 januari 2024 och som ska vara fullt ut genomfört senast den 1 januari 2027. Sorterar vi vårt avfall på rätt sätt, behöver vi därför troligtvis inte göra några stora förändringar jämfört med i dag. Vi kommer i så fall sannolikt inte behöva bygga en miljöstation, som beroende på utförande, skulle kosta någonstans mellan 250 000 – 500 000 kr.

Det är ett idogt arbete tillsammans med ett par andra brf:er, (bland annat vår grannförening brf Båtbryggan) och samfällighetsföreningar i Halmstad som till slut har gett resultat. På samma sätt som Halmstads villaägare kan vi därför få möjlighet att använda olikfärgade påsar för att sortera ut och fortsätta slänga merparten av vårt fastighetsnära avfall direkt i våra sopnedkast, det vill säga våra UWS:er (UWS = Underground Waste System) även efter den 1 januari 2027.

 

Men för att kvalificera oss för pilotförsök steg 2 - 2025 och därmed slippa göra stora förändringar med höga kostnader som följd, krävs att ALLA föreningens medlemmar ställer upp, tar ansvar och sorterar sitt avfall i steg 1 inom ramen för vad som gäller i Halmstads kommun från den 1 januari 2024 och ska vara fullt ut genomfört den 1 januari 2027. Det innebär:

STEG 1:

Följande gäller för avfall som slängs i våra egna UWS:er:

MAT-/BIOAVFALL:

1.        ATT VI BARA lägger matavfall, exempelvis skal och rester av frukt, matrester m m, i HEM:s gröna påse och slänger den i mellersta UWS:n som är avsedd för just detta (se broschyr som delas ut i höstas). Inget annat avfall ska läggas i denna UWS. Gröna påsar finns att hämta gratis i de flesta mataffärer i Halmstad eller på återvinningscentralerna (ÅVC).

2.        ATT VI BARA använder den gröna påsen för mat-/bioavfall. Använd andra påsar till hundbajs och liknande avfall och lägg dessa väl förslutet tillsammans med restavfall.

 

RESTAVFALL, dvs avfall som inte är farligt avfall och avfall som inte går att återanvända eller återvinna på annat sätt än genom förbränning:

1.         ALLT restavfall ska ligga i en väl försluten plastpåse på max 30 liter. Det är samma storlek på plastpåse som man köper i affären och bär hem varor i. Alternativt kan man använda avfallspåsar som köps på rulle i affären. De är oftast på 20–25 liter och tillverkade av återvunnen plast.

2.         Skrymmande emballage eller större säckar än en vanlig plastpåse får inte slängas i UWS:erna avsedda för restavfall, utan ska lämnas på lokal Återvinningsstation (ÅVS) eller någon av HEM:s Återvinningscentraler (ÅVC).

 

Följande ska sorteras ut och lämnas på ÅVS eller ÅVC:

1.         FÖRPACKNINGAR av olika slag som glas, metall, plast samt kartonger (wellpapp) osv. lämnas på HEM:s ÅVS:er som finns lite varstans i Halmstad, bland annat på Skeppargatan. Dvs. på samma sätt som det ska göras idag. Och det ska också göras fram till att pilotförsök 2 med olikfärgade påsar startar 2025, om vi blir kvalificerade.

2.         ATT VI LÄMNAR skrymmande restavfall och farligt avfall mm. på någon av HEM:s ÅVC:er, t ex Flygstaden eller Villmanstrand.

 

OBSERVERA att vårt avfall kommer att kontrolleras av HEM kontinuerligt för att se så att vi sorterar på ett korrekt sätt, vilket ligger till grund för kvalificering till steg 2.

 

STEG 2 – 2025:
Försöket genomförs alltså i två steg. Först den försöksperiod som vi redan är inne i (steg 1) och som pågår under resten av 2024 och in på 2025, enligt punkterna här ovan. Därefter steg 2, vilket är införandet av olikfärgade påsar som startar någon gång under 2025. Med de olikfärgade påsarna kommer vi att kunna lägga merparten av alla avfallstyper i UWS:erna. Vi återkommer närmare med information om hur det ska gå till så fort vi får besked från HEM.  

 

Ställer alla upp och vi tillsammans klarar detta kan vi i stort sett fortsätta slänga vårt avfall i våra UWS:er så som vi gör i dag. Med stor sannolikhet kan vi i så fall också undvika att behöva investera i en miljöstation som skulle kosta OSS ALLA mellan 250 000 - 500 000 kr.

 

Observera att försöksperioden Steg 1 redan pågår, men sorteringen skärps från och med nu. Klarar vi det så kvalificerar vi oss också för steg 2 och kan undvika en tung utgiftspost!

 

Mvh

Styrelsen