Brf Kopparslagaren uppfördes tidigt 1960-tal och har alltid varit bostadsrätter. Vi är 90 bostadsrättslägenheter fördelade på 12 trappuppgångar, Västmannagatan 2–20 och Norrby Tvärgata 30–32. Dessutom finns det så kallade ”affärshuset” på Norrby Tvärgata 34 med Familjecentralen (BVC, MVC och Öppen förskola) och Frälsningsarmén som hyresgäster. Här finns även en lokalbostadsrätt. I botten på Norrby Tvärgata 30–32 finns också två affärslokaler.
Webbsidan som samlar det mesta om ditt boende. Du hittar den genom att logga in här ovan på https://www.hsb.se/ och se information från styrelsen, skriva ett ärende till styrelsen eller varför inte en motion till nästa föreningsstämma? Du loggar enklast in med BankID. Här hittar du också aktuell information om din lägenhet, en kalender som visar vad som händer i föreningen, allmänna dokument så som stadgar, årsredovisningar och liknande. Styrelsen ser gärna att du registrerar din e-post och telefonnummer på din profil här så att vi kan kontakta dig om det behövs.
Felanmälan för det som hör till fastigheten, till exempel trapphus, tvättstugor, garage, ventilation sker hos HSB Göta genom Mitt HSB eller på telefon 077- 110 10 30 på vardagar kl 7-16.
Problem som hör till lägenheten, tex kyl, frys, spis, el, avlopp osv tar du med din önskade leverantör/hantverkare. HSB Göta kan hjälpa till med en del av dessa ärenden mot betalning.
Vi har en vicevärd, Donaldh, som har öppet på expeditionen enligt anslag på expeditionen. Han finns även tillgänglig på telefon enligt schema. Allra enklast är dock att mejla till info@brfkopparslagaren.se. Expeditionen hittar du i källaren under Västmannagatan 14.
Vicevärden hjälper till med föreningsadministration, till exempel nya eller ersatta nycklar och nyckelbrickor, kö för parkeringsplats, garageplats eller parkering för elcykel, uthyrning av extra förråd i källaren, lån av föreningslokalen, uttag av inre fond och liknande administrativa frågor. Vicevärden är också den person du pratar med om du vill göra ändringar i din lägenhet.
Styrelsen sammanträder normalt sett en gång per månad. I samband med de flesta styrelsemöten har styrelsen ”kaffestuga” för medlemmar att över en kaffe eller te diskutera med och/eller ställa frågor till styrelsen, eller bara umgås med andra medlemmar. Har du något du vill ta upp med styrelsen annars kan du skriva detta på Mitt HSB eller mejla till ordforande@brfkopparslagaren.se.
Till varje lägenhet hör normalt tre (3) kopieringsskyddade numrerade nycklar och tre (3) numrerade taggar. Vissa lägenheter har fler nycklar och/eller taggar då tidigare ägare har tagit ut fler. Alla nycklar och taggar tillhör lägenheten och vid förlust skall de omgående ersättas av lägenhetsägaren. Förlust anmäls till vicevärden. Många har ett extra lås/överlås på sin dörr som helt administreras av lägenhetsinnehavaren.
Taggen kräver kod mellan kl 22 och 06, om tidigare ägare inte lämnat koden finns den hos vicevärden. Behöver du fler nycklar eller taggar eller byta ut befintliga kan även detta beställas via vicevärden som du sedan köper hos vår låssmed, LåsTeam, Katrinedalsgatan 19.
Stadgarna hittar du tillsammans med andra styrdokument, senaste årsredovisningar och liknande på Mitt HSBs dokumentarkiv.
På våren hålls föreningens stämma då styrelse väljs och medlemmarnas förslag diskuteras. Kallelse läggs upp på Mitt HSB, anslås i trappuppgångarna samt delas ut i brevlådorna. Valberedningen är de som föreslår nästa års styrelse vid årsstämman. Har du förslag på någon som du anser borde sitta i styrelsen eller vara revisor så kontaktar du dem på valberedning@brfkopparslagaren.se .
Vi har 29 parkeringsplatser längs Västmannagatan och under Västmannagatan 2 finns ett garage med 21 garageplatser samt elcykelplatser. Dessa kan man ställa sig i kö till genom att kontakta vår vicevärd. Besökare och de som inte har en parkering kan enklast parkera på kommunens parkering på andra sidan vändplanen på Västmannagatan, där det går att lösa båda korttidsbiljetter och månadsbiljetter.
Det är inte tillåtet att parkera på andra ställen än i garage eller på markerade parkerings-platser. När du säljer lägenheten sägs garage- eller parkeringsplats upp automatiskt. Parkeringsplats 29 får endast användas av HSB Fastighetsskötsel.
Vi har tre tvättstugor i fastigheten, alla tre ligger i källaren, vid Västmannagatan 6 och 16 samt Norrby Tvärgata 32.
Tvättstugan bokas genom en digital bokningstavla utanför respektive tvättstuga med hjälp av nyckelbrickan till din lägenhet, med vilken du även låser upp tvättstugan med under din bokade tid. Detta innebär även att du inte kommer in i tvättstugan utanför din bokade tid. Du kan boka valfri tvättstuga oavsett var i föreningen du bor.
I tvättstugan hittar du tre tvättmaskiner och en torktumlare samt ett intilliggande torkrum. Det är inte tillåtet att tvätta åt andra än ert hushåll. Husdjur får inte vistas i tvättstugorna eller torkutrymmen på grund av allergier. I tvättstugan på Västmannagatan 6 finns en mattvättmaskin. Det är inte tillåtet att torka mattor i torktumlaren, den går lätt sönder av tunga blöta mattor.
Stäng av strömbrytarna till tvätt- och torkmaskinerna efter avslutat pass. Släck takljus och se till att fönstren är stängda. Var och en ansvarar för att städa noga efter sig i tvätt-, tork- och mangelrum.
Kontakta vicevärden eller styrelsen om du vill låna föreningslokalen till privat bruk. Även om lokalen oftast inte är svår att boka men var ute i god tid så att någon hinner låna ut en nyckel till dig.
Det finns kylskåp och lösa kokplattor i köksdelen att använda, men det finns inte porslin, glas eller bestick att låna. Det finns även en toalett i lokalen. I lokalen finns det plats för 32 sittande. Lämna lokalen möblerad som den var när du kom och städa efter er. Det är du som medlem som ansvarar för lokalens skick och dina gäster, tänk på reglerna om störande ljud.
Vi har tre platser för sopor, dels Norrby Tvärgata 30 och Västmannagatan 4 där det finns skåp för restavfall och matavfall. Utanför Västmannagatan 14 finns vårt gula miljöhus där du förutom även kan kasta plastförpackningar, metallförpackningar samt wellpapp. Givetvis lämnas wellpappen utan plastdelar och kartongen delad så den inte tar mer utrymme än nödvändigt.
Skåpen och miljöhuset öppnar du med din lägenhetsnyckel. Du kan kasta glas och tidningar på andra sidan vändplanen vid Västmannagatan. Övriga förpackningar kan du lämna i en station på Billdalsgatan.
Restavfall kastas väl förslutet i kärl för restavfall. Du står själv för soppåsar som går att köpa i de flesta matbutiker och på andra ställen. Till matavfall används de bruna papperspåsarna som finns tillgängliga hos vicevärden, i miljöhuset vid Västmannagatan 14, i barnvagnsförrådet på Västmannagatan 4 samt i cykelförrådet på Norrby Tvärgata 32.
Vissa typer av grovsopor, såsom brännbart, trä, metall samt elektronik och annat farligt avfall kan du lämna på en återvinningsplats, även den på Billdalsgatan, eller på de två stora återvinningscentralerna i Borås, Lusharpan och Boda.
Det är förbjudet att ställa saker/sopor utomhus, på golvet i miljöhuset eller i våra gemensamma utrymmen såsom trapphus och källare.
Följ instruktioner från Borås Miljö och Energi om hur du hanterar och sorterar avfallet.
Kontrollera att ytterdörren till fastigheten går i lås efter in- och utpassering. Släpp inte in någon okänd person. Glöm inte att låsa efter dig när du lämnar gemensamma utrymmen.
Var försiktig med eld och släng inte ut fimpar från fönster eller balkonger.
Föreningen har försett varje lägenhet med brandvarnare och brandfilt. Dessa tillhör lägenheten och lämnas kvar vid ägarbyte. Säkerställ att brandvarnare fungerar (batterier).
All typ av rökning är förbjuden vid yttertrappor, i trapphus, entréer och samtliga källarutrymmen inklusive tvättstugor med tillhörande torkrum, förråd och föreningslokalen.
Ta hänsyn till dina grannar så att de inte störs av ljud från din lägenhet. Störande ljud (t ex hög musik, tvättmaskinsljud) ska undvikas efter klockan 20.00 och fram till klockan 07.00.
Om du ska ha fest – prata med dina grannar i god tid innan men tänk på att du ändå är skyldig att visa hänsyn.
Tycker man att grannen stör kan man själv ringa på och vänligt be dem att dämpa sig. Sker störningen sent på kvällen eller natten kan du ta med dig en granne. Upplevs situationen hotfull, ring polisen. Vid upprepade störningstillfällen ska du upplysa styrelsen och upprätta en störningsdagbok (blankett finns i informationsstället utanför expeditionen eller via Mitt HSB på nätet) med tidpunkt och misstänkt orsak till varje störning du upplever.
Många ändringar behöver du inte anmäla till styrelsen, men det finns en del. Är du osäker så fråga vår vicevärd. Generellt sett måste du alltid lämna in en ansökan om ändringen påverkar något av följande:
· De bärande väggarna
· Ventilationen, tex köksfläkt
· Rumsindelningen och/eller planlösningen
· Ändringar av våtrum (badrum/toalett)
Större reparationer och ändringar i lägenheten fordrar alltid styrelsens godkännande. En del arbeten (t ex installation av el, vatten och värme) får endast utföras av godkänd fackman. Om du är osäker, tag kontakt med styrelsen. Lägenhetsinnehavaren ansvarar alltid för gjorda ändringar och reparationer, även om de utfördes av tidigare ägare.
Det är förbjudet att installera tvättmaskiner och duschar i utrymmen där det inte finns golvbrunn eftersom försäkringar inte gäller för skador som uppkommer i sådana situationer.
Observera att det är förbjudet att utföra störande reparationer mellan kl 20.00 – 07.00 samt på helgdagar (rödmarkerade dagar i almanackan). Man ska meddela sina grannar att man tänker göra omfattande renoveringar.
Medlemmen ansvarar för att städa nersmutsade allmänna utrymmen efter renovering. Medlem ansvarar även för omedelbar bortförsel av material som rivits ut etc. Det får inte förvaras eller lämnas i allmänna utrymmen.
Fastigheten har fjärrvärme som värmer både varmvattnet och värmen till våra element. Tänk på att vädra energieffektivt under vintertid, stäng av elementet under fönstret du vädrar och vädra intensivt, när du sedan stängt fönstret kan du återställa elementet.
För bästa inomhusklimat ska vädringsdonen ovanför vissa fönster alltid vara öppna, dvs piggarna ska vara vända utåt från mitten.
Häll inte matolja/fett i köksavlopp eller toalett. Spola inte ner främmande föremål i toaletten. Följ instruktioner från Borås Miljö och Energi om vad du får spola ned i avloppet.
Det är inte tillåtet att montera något på som sticker ut utanför balkongen. Blomsterlådor får inte hängas på utsidan av balkongräcket. Se även information om antenner nedan.
Det är inte tillåtet att vädra, skaka eller piska mattor och sängkläder eller annat över balkongräcke eller från lägenhetsfönster, ej heller att kasta ut något. Det finns piskställ på anvisade platser på bakgården.
Det är inte tillåtet att grilla på balkong eller altan (bottenplan ingång 4).
Det är inte tillåtet att montera parabol eller annan antenn på tak, fasad, balkong eller fönster.
Se till att ytterdörrar alltid är stängda och låsta.
Trapphuset är ett gemensamt utrymme och inte en del av den egna lägenheten. Trappuppgången är din utrymningsväg och räddningstjänstens väg in om det händer något i din lägenhet eller hos grannen.
Enligt brandskyddslagen får till exempel barnvagnar, rullstolar, cyklar, leksaker, mattor och skor inte lämnas i trapphuset. Underrede på barnvagnar samt rullatorer får ställas i entréplanet om de inte blockerar utrymningsväg. För boende på Västmannagatan 2 och 4 som har ett smalt trapphus även vid ytterdörren finns ett särskilt barnvagnsrum på bottenplan Västmannagatan 4 för barnvagnar och rollatorer.
Till varje lägenhet hör en matkällare och ett förråd. Förse dina förråd med lämpliga lås när du har flyttat in. Föreningen ansvarar inte för de ägodelar du förvarar i förrådsutrymmena. Det är inte tillåtet att förvara lättantändliga vätskor eller gasoltuber. Pappkartonger ska inte stå direkt på golvet för att undvika fukt och minimera mögelrisk eller skador vid översvämning.
Observera att det är förbjudet att ställa skräp och föremål på allmänna platser i källaren.
Extra förrådslokaler finns att hyra och då gäller kösystem, och som alla andra köer hanteras dessa av vicevärden.
Det finns fyra platser för cykelförvaring i källarplan, Västmannagatan 4, 14 och 20 samt Norrby Tvärgata 32.
Förutom detta går det att hyra elcykelplatser i garaget, även här finns ett kösystem som administreras som vanligt av vicevärden
Utomhus ställs cyklar på anvisade platser (dvs där det finns cykelställ) och inte utefter husväggar. Föreningen tar inget ansvar för förvarade cyklar.
Trädgården är till för medlemmarnas trivsel. Tänk på att vara aktsam vid t ex bollspel (risk för krossade fönster, förstörda rabatter etc). Skräpa inte ner och var rädd om planteringar och gemensam utrustning.
Det är förbjudet att mata vilda djur i trädgården (t ex kaniner och fåglar) då detta kan dra till sig råttor. Hundar och katter får inte rastas på föreningens ytor och skall vara kopplade om de vistas utomhus. Använd gärna gräsmattan och uteplatserna för era aktiviteter, men ställ tillbaka bord och bänkar så att det finns bord och bänkar på varje uteplats.
Grillning får endast ske på uteplatserna och absolut inte i närheten av huset. Grillar får inte lämnas kvar efter avslutad grillning. På en av uteplatserna finns tillgång till eluttag för tex elgrill.
Tänk på brandrisken!
Medlem bör ha en hemförsäkring tecknad för lägenheten. Bostadsrättstillägg ingår i föreningens gemensamma försäkring. Föreningen har fastighetsförsäkring.
Det är inte tillåtet att låta hyra ut lägenheten utan tillstånd från styrelsen. Tillstånd söks genom att fylla i blankett (finns i informationsstället utanför expeditionen eller via Mitt HSB på nätet) som lämnas i styrelsens postlåda utanför expeditionen. Tillstånd prövas vid nästa styrelsemöte. Kontakta styrelsen på ordforande@brfkopparslagaren.se vid frågor.
Var aktsam om föreningen. Var rädd om det som vi medlemmar i föreningen gemensamt äger och om föreningens ekonomi. På så sätt hjälper du till att hålla nere din månadsavgift. Allt som går sönder lagas på bekostnad av avgiften, felaktig hantering av till exempel sopor och skräp innebär extra kostnader för föreningen, och ökade sådana kostnader tvingar styrelsen att höja månadsavgiften.