Om en person är medvetslös och inte andas ska du använda en hjärtstartare för att försöka få igång hjärtat. En hjärtstartare är en liten EKG-apparat som läser hjärtrytmen och kan ge strömstötar för att starta om hjärtat vid ett plötsligt hjärtstopp.
Hjärtstartaren är pedagogiskt utformad och självinstruerande med en röst på svenska som guidar dig genom de olika momenten. Du behöver därför ingen utbildning för att rädda livet på någon som har drabbats av hjärtstopp om du använder en hjärtstartare. Innan du börjar använda hjärtstararen ska du alltid larma 112 och påbörja hjärt- och lungräddning.
Så använder du en hjärtstartare
- Starta hjärtstartaren genom att trycka på on/off-knappen.
- Följ instruktionerna som berättar vad du ska göra steg för steg; Ta av/klipp upp kläderna på personens bröstkorg. Är bröstkorgen våt torka för att elektroderna ska fästa ordentligt. Är bröstkorgen mycket hårig behöver du raka där elektroderna ska sitta för att elektroderna ska få hudkontakt. Det är viktigt att elektroderna fästs ordentligt. Sax, rakhyvel och kompresser finns i anslutning till hjärtstartaren.
- Sätt fast elektroderna. Den ena elektroden ska fästas på bröstet nedanför nyckelbenet på personens högra sida och den andra cirka tio cm nedanför armhålan på personens vänstra sida. Det finns tydliga bilder som visar hur de ska sitta.
- Analys - rör inte personen! När elektroderna är på plats gör hjärtstartaren en analys och letar efter behandlingsbar hjärtrytm. Du ska inte röra personen när analysen pågår. Den som hanterar hjärtstartaren kan då markera avstånd med en tydlig handrörelse. Vid analysen avgör hjärtstartaren om den ska ge en strömstöt eller inte. Hjärtstartaren meddelar efter analyen om en strömstöt rekomenderas eller inte.
- Om defibrillering rekommenderas, rör inte personen, tryck på den blinkande knappen. När hjärtstartaren säger att du ska trycka på knappen ska du göra det. Se till att ingen rör peronen när du trycker på knappen. Nu ges strömstöten som kan få igång hjärtat. Om defibrillering inte rekommenderas kommer du inte kunna ge någon strömstöt även om du trycker på knappen. Hjärtstartaren övergår då till att ge instruktioner i hjärt- och lungräddning (HLR).
- Starta hjärt- och lungräddning (HLR). Oavsett om om defibrillering rekommenderas eller inte, så ska HLR alltid startas för att hjälpa hjärtat att komma igång. HLR ska pågå i två minuter. Hjärtstartren håller reda på tiden. Efter två minuter görs en nu analys.
- Analys - rör inte personen! Ny analys påbörjas och hjärtstartaren avgör om den ska ge en strömstöt eller inte. Gör sedan HLR igen i två minuter. På det här viset återkommer analyserna tills dess att professionell personal, exempelvis ambulans, kommer och ta över räddningsarbetet eller att personen vaknar till liv eller visa tydliga livstecken. Tydliga livstecken kan vara att personen öppnar ögonen, rör på sig och andas normalt. Vid minsta osäkerhet på livstecken fortsätt med HLR och följ hjärtstartarens instruktioner.