Hushåll med elen - planerade elavbrott

18 december 2022 På grund av rådande väder, att det är väldigt kallt, ökar risken för att elen inte räcker till alla timmar i alla delar av landet. Därför kan det bli aktuellt med planerade strömavbrott under vintern.

Sverige och Europa befinner sig i ett osäkert läge för energiförsörjningen. Efterfrågan på el är hög medan tillgången är låg, vilket leder till ett högt elpris.

Detta påverkar din och föreningens elkostnader. För att hålla nere dina och våra gemensamma kostnader samtidigt som vi bidrar till att Sverige ska klara av elkrisen behöver var och en ta ansvar för att hushålla med elen.

Under vintern, då vädret oftast är kallt, ökar risken för att elen inte räcker till alla timmar i alla delar av landet. Då kan det bli aktuellt med planerade strömavbrott. HEM i Halmstad har förberett för planerade strömavbrott. Blir det aktuellt kommer Svenska kraftnät att gå ut med information till allmänheten via deras hemsida och media.

Ett planerat strömavbrott är för dig som är elanvändare ungefär som ett vanligt strömavbrott. Ett eventuellt avbrott beräknas pågå i ca 1-4 timmar vid varje tillfälle. De kritiska tiderna är runt kl. 08.00-11.00 på morgonen och 17.00-19.00 på kvällen. Lyckas vi plana ut kurvan för vår elanvändning minskar vi risken för planerad elavbrott.

Du kan läsa mer om vad du kan göra för att hushålla med elen och vara förberedd på eventuella elavbrott under El och energi.