Glädjande nyhet inför årsskiftet

20 november 2022 Många var rädda för en rejäl höjning på avgiftssidan inför årsskiftet. Kanske med all rätta med tanke på kostnadsläget i samhället just nu. På nyheterna hör vi om skräcksiffror på både 10 och 20% i hyreshöjningar. Hur blev det då i Orion!
Vintern slog till i helgen. Kvicksilvret sjunker och elpriset stiger.

NAV signalerar för höjningar av samtliga taxor, både fjärrvärme, vatten, el och sophämtning. I vissa fall rejäla höjningar. HSB Brf Orion tar viss höjd för dessa förändringar, men stannar på en avgiftshöjning (hyran) med 3 %. Det får ses som en ganska modest höjning mot denna bakgrund. Därtill höjs avgifterna för förråd och garage med 5 %, framför allt för att täcka kostnader för elen.

En annan förändring, som samtalats om även tidigare, är att nu avskaffas avsättningarna till den inre fonden. Det innebär att pengar som finns på inre fonden idag kan fortfarande disponeras för reparationer och förnyelse av lägenheterna. Detta fram tills att medlemmen "nollat" sitt konto. Inga nya pengar tillförs kontot som på sikt kommer avvecklas när samtliga pengar tagits ut.

Detta är en förändring som många föreningar redan genomfört. Många har en känslomässig koppling till inre fonden, som varit något av ett signum för bostadsrättsföreningarna. Tiderna förändras och idag är många inte ens medvetna om att det finns en inre fond eller vilket syfte den fyller.

Nu har vi alltså en bra balanserad budget att jobba efter inför 2023.