HSB GÖTAS KLIMATPRIS 2019

19 december 2019 NÄSSJÖ Målmedvetet har bostadsrättsföreningen Orion rustat upp området. Hänsyn har tagits till både boende och miljö. För arbetet får föreningen HSB Göta klimatpris. Det är första gången det delas ut till en förening i länet. Text: Maria Ivarsson i SmD 9 dec 2019.
VD Reine Johansson och hållbarhetschef Ulrika Malmsten-Persson lämnade över klimatpriset till Orions ordförande Max-Göran Forsström (mitten).  BILD: Privat

Bakgrunden till att Klimatpriset för 2019 hamnade hos Brf Orion är ganska omfattande. Michael Kilhlén, HSB GÖTA, gav en fyllig bakgrundsbeskrivning i samband med att Klimatpriset delasdes ut. Vi citerar den i slutet av det här stycket. 

Juryns motivering till priset låter så här:
”Med ett långsiktigt fokus på såväl ekologisk som ekonomisk hållbarhet, har brf Orion på ett föredömligt strävsamt och målinriktat sätt investerat i en rad klimatförbättrande åtgärder av stort värde för människa och miljö.”

Det var i samband med HSB Götas julbord på Träcentrum. Ett stort antal bostadsrättsföreningar var samlade för att njuta av det goda som dukades fram. Mest av alla njöt nog deltagarna från Brf Orion, som förutom julmaten alltså fick 10.000:- samt den uppskattning som Klimatpriset innebär. 

MIKAEL KILÉN, HSB GÖTA, har följt denna resa från starten och han gav sin egen version som vi återger här:
HSBs Brf Orions energi, komfort och hållbarhetsresa senaste 8 åren, med klimatet i åtanke.
Mycket felanmälningar på värme 18-26 grader.
Stora planer för ett fönsterbyte pågick i föreningen.
Problem med stammar.
2012 Färdigställande av energideklarationer och genomgång av åtgärdsförslag resulterade i att man tillsatte en energigrupp i  föreningen bestående av Per Liljegren, Bengt Laveklint och Max Göran Forström mfl.. BL och MG arbetar fortfarande aktivt i föreningen.
Styrelse.
Tillsammans med HSBs ekonomer, byggledare och energikonsulter gick man igenom underhållsplanen  samordnade den med resultatet från energideklarationen och påbörjade därefter att planera långsiktigt.

Det planerade fönsterprojekt skjuts framåt  i tiden, (Vilket resulterade i flertalet besvikna bostadsrättsinnehavare, blev själv påhoppad på ICA av en,  att det var mitt fel att man inte fick nya fönster på Orion)

Det fick mig att fundera en stund………..
Orions styrelse hade varit tydliga och sakliga i sin informations till sina bostadsrättsinnehavare och står upp för styrelsens väl genomtänkta beslut. Det var tydligt än en gång att alla inte tar till sig eller läser igenom information som våra styrelser förmedlar. Utredning, projektering och upphandling av värmeprojekt påbörjades med flera gemensamma möten vilket kommer att ta nästan 3år till färdigställt projekt. 

- Ny produkter hela vägen (från termostat till fjärrvärmevattenväxlare - ombyggnation  så att 
allt varmvatten tillverkas på ett ställe(kulvert) = Mindre förluster.
-  Injustering.
- Modern styrning med rumsgivare (22 grader i alla lgh). Felanmälningarna minskar.
- Besparing 13% /år på värmen och mer 50' om året på flödesavgiften.

Parallellt med värmeprojekt utfördes lägenhetsbesiktning och utredning av stammar för att kunna planera för framtida åtgärder på ett mer ekonomiskt säkrert sätt. Detta resulterade i att man kunde besluta att skjuta stambytet framåt för att kunna utföra Fönster- och ventilationsbyte 2017-19.

Föreningen har även påbörjat arbetet med att byta ut till ledbelysning, installerat laddstolpar, solceller och även köpt in en eldriven flakmoped parallellt med övriga projekt.

Mikael Kilén, affärsområdesschef HSB GÖTA.