Av erfarenhet vet vi att det är både enklare och roligare att driva en bostadsrättsförening om man känner att man behärskar sitt uppdrag.
På HSB Göta samarbetar vi med våra grannföreningar HSB Göteborg och HSB Norra Götaland. Vi erbjuder ett varierat kursutbud med kompetenta och erfarna kursledare. Vår ambition är att de flesta kurser skall erbjudas lokalt och praktiskt tillgängligt för så många som möjligt.
Vi har planerat för kurser med fysisk närvaro och digitalt via Teams.
Grundkurs i styrelsearbete startar med en genomgång av ansvarsområden och rättigheter som styrelsen som grupp och den enskilde ledamoten har i förhållande till stadgar och lagar som styr föreningens verksamhet. Med det som utgångspunkt får du hjälp med att titta på en lämplig arbetsfördelning för ett års styrelsearbete. För att hjälpa din styrelse att skapa förutsättningar för effektiva möten, såväl vad gäller innehåll som genomförande, får du även grundläggande kunskaper i mötesteknik. Kursen är en digital föreläsningsfilm via en länk här: Grundkurs i styrelsearbete (hsb.se)
En kunnig styrelse är nyckeln till en stabil och trygg bostadsrättsförening. I denna kurs får du ta del av praktiska exempel och får tillgång till mallar och material som underlättar styrelsearbetet.
Kursen behandlar:
• Styrelsen och sen enskilde ledamotens ansvarsområden och rättigheter i förhållande till stadgar och lagar.
• Lämplig arbetsfördelning i styrelsen.
• Effektiv planering och hantering av möten samt grundläggande mötesteknik.
Utbildningen sker via Teams: Onsdag den 23 oktober klockan 17.30-20.00. Anmäl dig här!
Ett av styrelsens viktigaste uppdrag är att ha kontroll på vilka kostnader föreningen har för underhåll av fastigheten, såväl på kort som på lång sikt.
I denna kurs får du kunskap om hur underhållsplanen ska utformas för att
fungera som ett arbetsredskap och styrinstrument. Kursen ger fördjupad
kunskap om hur underhåll planeras och hur fastslaget genomförande säkerställs. Läs mer om kursen och aktuella kursdatum nära dig på sid 5 i kurskatalogen eller gå in och anmäl dig här!
På kursen får du kunskap om vilka entreprenader som kräver beslut på föreningsstämma och för vilka det räcker att frågan behandlas i styrelsen, vilka beslut som krävs och hur dessa dokumenteras. Du lär dig också mer om bland annat projektering, kontraktsskrivning, besiktning och garantiarbeten samt vad ni själva kan göra och när ni måste anlita experthjälp. Läs mer om kursen och aktuella kursdatum nära dig på sid 5 i kurskatalogen eller gå in och anmäl dig här!
Denna kurs ger övergripande kunskaper om bland annat hyror för lokaler och
garage, andrahandsupplåtelse, underhållsansvar, försäkringar samt frågor avseende förverkande.Läs mer om kurserna och aktuella kursdatum nära dig på sid 6 i kurskatalogen eller gå in och anmäl dig här!
Våra kurser i Bostadsrättsjuridik ger dig som deltagare rätt verktyg för ditt arbete i bostadsrättsföreningen. Vi går på djupet i flera viktiga juridiska frågor.
UNDERHÅLLSANSVAR OCH OMBYGGNAD AV LÄGENHET
HSBs jurister går igenom hur lag och stadgar styr gränsdragningen mellan föreningens och bostadsrättshavarens underhållsansvar för lägenheten och vad som gäller när en bostadsrättshavare vill göra en ombyggnation av sin lägenhet. Läs mer om kursen och aktuella kursdatum nära dig på sid 7 i kurskatalogen eller gå in och anmäl dig här!
SKADEHANTERING
HSBs jurister går igenom regler, rättspraxis och rutiner för skadehantering i och utanför en bostadslägenhet, till exempel brand, ohyra och vattenskador. Vi ger också vägledning i hur styrelsen ska hantera uppkomna skador. Läs mer om kursen och aktuella kursdatum nära dig på sid 7 i kurskatalogen eller gå in och anmäl dig här!
ANDRAHANDSUPPLÅTELSE
Vi kommer att gå igenom i vilka situationer en bostadsrättshavare har rätt att upplåta i sin lägenhet i andrahand, vilka krav bostadsrättsföreningen kan ställa på en ansökan om andrahandsupplåtelse och hur en tillståndsprövning i Hyresnämnden går till. Läs mer om kursen och aktuella kursdatum nära dig på sid 7 i kurskatalogen eller gå in och anmäl dig här!
FÖRVERKANDE AV BOSTADSRÄTT
Här berör vi de vanligaste grunderna för förverkande som till exempel störningar och otillåten andrahandsupplåtelse. Vi går igenom hur regler och rättsfall kring anmodan, uppsägningar och hur en domstolsprocess kan se ut. Läs mer om kursen och aktuella kursdatum nära dig på sid 7 i kurskatalogen eller gå in och anmäl dig här!
Under utbildningen får du ökad kunskap om vilka ansvarsområden och skyldigheter som bostadsrättsföreningar har i egenskap av fastighetsägare. Vi går igenom vad du behöver tänka på vid identifiering av risker inom fastigheten och vid åtgärdande av brister. Vi tar också upp några olika rättsfall inom området för att skapa förståelse av vikten av att göra rätt från början. Utbildningen hålls av jurister från HSB Riksförbund vid tre olika tillfällen under hösten. Läs mer om kursen och aktuella kursdatum nära dig på sid 8 i kurskatalogen eller gå in och anmäl dig här!
Denna kurs ger dig som deltagare ökad kunskap om hur en års redovisning är uppbyggd och hur du ska förstå och analysera dess innehåll. Kursen ger dig dessutom praktiska tips om hur du på ett enkelt sätt kan presentera din förenings årsredovisning för medlemmarna i samband med föreningsstäm-man. Läs mer om kursen och aktuella kursdatum nära dig på sid 9 i kurskatalogen eller gå in och anmäl dig här!
Genom ett antal enkla åtgärder kan vi minska både antalet bränder och dess konsekvenser i våra bostäder. Som brandskyddsansvarig har du bland annat i uppgift att säkerställa så brandskyddet fungerar genom att föra ett så kallat Systematisk Brandskyddsarbete (SBA). Detta är en skräddarsydd kurs för styrelser i bostadsrättsföreningar för att öka kännedomen om ansvar och hur man kan förebygga bränder i en bostadsrättsförening. Läs mer om kursen och aktuella kursdatum nära dig på sid 10 i kurskatalogen eller gå in och anmäl dig här!
En bostadsrättsförening har ett stort behov av att medlemmarna är intresserade och tar ansvar för arbetet med att driva och utveckla föreningen. I arbetet med rekrytering av dessa personer spelar valberedningen en viktig roll såväl inför som under föreningsstämman. I kursen får du kunskap om valberedningens arbete från start till mål samt praktiska tips på hur du kan skapa intresse och motivation till föreningsarbete. Läs mer om kursen och aktuella kursdatum nära dig på sid 11 i kurskatalogen eller gå in och anmäl dig här!
Ordförande och sekreterare är två nyckelroller i styrelsearbetet. I denna kurs får du kunskap om hur ett effektivt styrelsearbete kan bedrivas. Läs mer om kursen och aktuella kursdatum nära dig på sid 12 i kurskatalogen eller gå in och anmäl dig här!
Grundkurs i revision ger dig baskunskaper om hur en förenings ekonomi och verksamhet årligen ska granskas och varför denna funktion finns i varje förening. Läs mer om kursen och aktuella kursdatum nära dig på sid 12 i kurskatalogen eller gå in och anmäl dig här till den 9/9 eller anmäl dig här till den 18/11!
Digitalt styrelsestöd gör det både enklare och smidigare att sköta styrelsearbetet, hålla koll på viktiga dokument och inte minst – att göra rätt.
I denna utbildning går vi igenom de mest grundläggande delarna i Mitt HSB samt tjänsten Digitalt styrelsestöd. Detta är en lättanvänd digital tjänst som effektiviserar styrelsearbetet och förenklar hantering, planering och uppföljning av arbetsuppgifter under styrelsemötet.
Utbildningen sker via Teams måndagen den 23/9 2024, 17.30-18.30. Anmäl dig här!
HSB Dokument är navet för hantering och lagring av viktiga dokument, avtal och ritningar. Där är finns alla dokumen samlade på ett ställe - med en navigering och mappstruktur som fungerar lika bra på i dator, mobil och surfplatta.
I denna utbildning visar vi hur man laddar upp dokument och hur det ska sparas i rätt mapp. Vi kommer ta oss igenom alla delar man behöver och kan fylla i så som relaterade dokument, rekommenderad bilaga, dela med, lagringstid och åtkomst, samt hur man väljer att dela med boende/lägenhet. Vi kommer även visa vilka extraval som finns om man lägger in avtal som startdatum och uppsägningstid som genererar notiser innan avtalet går ut. Samt hur man kan söka fram dokument i de olika sökfälten inkl. relaterade dokument.
Utbildningen sker via Teams tisdag den 1 oktober 2024, kl. 17:30-18:30. Anmäl dig här!