Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Temperatur

Temperaturen kan ibland variera beroende på vilken temperatur som är utomhus. För att du som hyresgäst skall trivas som bäst i din bostad på HSB Gambrinus, rekommenderar vi att temperaturen i din lägenhet bör vara omkring 20 grader både på dagen och på kvällen. Under natten brukar temperaturen vara något svalare.

Värmen sprids ut i lägenheten genom varmvatten som cirkulerar i elementen. En termostatventil på elementet ser till att rätt mängd varmvatten släpps fram i förhållande till temperaturen i rummet.

Du kan reglera temperaturen i rummet genom att vrida termostatventilen och därmed öka eller minska tillförseln av varmvatten till elementet. Värmesystemet är dock begränsat till att kunna värma rummet till max ca 21 grader, i enlighet med våra värmeriktlinjer. För att termostatventilen ska fungera bra behövs det fri cirkulation runt den. Därför bör du inte placera soffor eller hänga tunga gardiner nära termostatventilen eller framför elementen.

När sätts värmen på?

Förr slogs värmen på manuellt vid vissa datum, men nuförtiden sker detta automatiskt. Det är utomhustemperaturen som styr.

Under våren och hösten, när nätterna är kallare och dagarna är varmare, tar det en stund innan systemet kommer igång och lägenheten känns kallare.

Men när medeltemperaturen utomhus blir mer jämn över hela dygnet går värmen ut i elementen under längre stunder.

Varför är elementen kalla ibland?

När vädret slår om och det blir svalare ute kan det ibland upplevas lite kallare inomhus. Känns elementen kalla beror det oftast på att elementen inte börjar värma förrän inomhustemperaturen understiger 20 grader, oavsett utomhustemperaturen och temperaturen på elementen. Finessen med detta är att det inte används mer energi än nödvändigt.

Felanmälan

Om du upptäcker att ditt element är varmare nedtill och kallare upptill, kan detta bero på att det finns luft i elementet som hindrar det varma vattnet från att cirkulera i värmesystemet.

Om detta problem uppstår, ska du inte lufta elementet själv då det finns en risk att du tömmer värmesystemet på vatten. Istället så ska du lämna in en felanmälan till oss på HSB Gambrinus, så ser vi till att problemet åtgärdas!

Klicka HÄR för att komma vidare till Felanmälan.

Vad är en rumsgivare

En rumsgivare är en liten vit dosa som sitter placerad någonstans i mitten av din lägenhet. Oftast i hallen eller vardagsrummet. Den samarbetar tillsammans med fastighetens värmesystem vilket gör att HSB Götas felanmälan snabbt och effektivt kan utreda och avhjälpa eventuella fel. Vi kan alltså på så sätt läsa av värmen i just din lägenhet.

Hur vädrar jag rätt?

Vädra kort och effektivt eller stäng av termostatventilen på elementen när du vädrar. Kalluften från ett fönster som står på glänt påverkar termostatventilen. Denna släpper då fram mer varmvatten till elementen utan att det blir varmare i bostaden och energin går förlorad.

Det är kallt i min lägenhet

Om det blir för kallt i rummet kan något fel ha uppstått. Kontrollera om inomhustemperaturen understiger 20 grader. Detta görs genom att placera en termometer på ca 1 m höjd mitt i bostaden, elementen ska vara ställda på maxläge och fönstren stängda. Mätning skall helst ske ett antal gånger. Om temperaturen är betydligt under 20 grader så ska du göra en felanmälan. Felanmälan är viktigt för att vi skall kunna hantera problemet, höj inte temperaturen genom att skaffa eldrivna värmefläktar eller liknande som förbrukar mer och dyrare energi än det ordinarie värmesystemet.

 

Varmt i bostaden

När det blir varmare väder kan temperaturen i rummet påverkas av yttertemperaturen. Några tips för att hålla rummet svalt kan vara att införskaffa solskydd för fönster, vädra kort och effektivt samt se över frånluftsdonet så att det är rent från smuts. OBS! Införskaffande av inventarier som inte ingår i hyreskontraktet bekostas av hyresgästen själv.

Tips på enkla åtgärder

  • Blockera inte dina element med stora möbler eller långa gardiner, då "studsar" värmen tillbaka till elementet och ger signaler att det är tillräckligt varmt och elementet blir kallt. Detta gäller även termostaten, så har du långa gardiner, se till att dessa inte hänger framför vredet och fångar värme.

 

  • Håll koll på dina tätningslister i fönster och dörrar. Känner du att det drar kan dessa vara i behov att bytas ut. Gör en felanmälan.

 

  • Dra gärna för gardiner/persienner framför fönsterna nattetid. Det hjälper till att stänga ute kylan.

 

  • Stäng inte vädringsluckor eller ventiler! Huset är byggt för cirkulation och stänger du luckor så stoppas denna vilket påverkar både luftkvalitén och temperaturen.

 

  • Vädra rejält och snabbt, istället för att ha fönstret på glänt en hel dag! Stäng av elementet och öppna fönstret på vid gavel en kortare stund, gärna så att det blir tvärdrag om du har fler fönster. Stäng sedan och sätt igång elementet igen.

 

Akut värmeavbrott

Det kan hända att värmen plötsligt stängs av på grund av ett akut fel hos vår värmeleverantör. Detta innebär att element och varmvatten inte fungerar. Ditt kallvatten fungerar som vanligt och det går bra att värma vatten på spisen. Ett kortare värmeavbrott innebär normalt inga större bekymmer. Om du håller fönstren stängda tar det ganska lång tid innan temperaturen i din bostad sjunker.

För mer information om avbrott, besök energibolagets webbplats på:

JÖNKÖPING - https://jonkopingenergi.se/driftinformation

VÄRNAMO - https://www.varnamoenergi.se/kundtjanst/avbrott/

BORÅS - https://borasem.se/webb/privat/kundcenter/

HALMSTAD - https://www.hem.se/avbrottsinfo/

FALKENBERG - https://www.falkenberg-energi.se/driftstatus/