Inglasning av balkong

Många medlemmar i föreningen har valt att glasa in sina balkonger. Här kan du läsa mer om hur du gör för att glasa in din balkong.

Gemensamt bygglov

Brf Verona har just nu ett gemensamt bygglov för medlemmar som vill glasa in sina balkonger. Bygglovet gäller från juni 2021 och 5 år framåt. Det betyder att du som medlem inte behöver söka enskilt bygglov från Stadsbyggnadskontoret under denna period. Varje medlem som glasar in sin balkong med det gemensamma bygglovet debiteras 1000 kronor av föreningen, för att täcka kostnaderna för bygglovet.

Om du är intresserad av att glasa in din balkong behöver du följa stegen här nedanför för att din inglasning ska bli godkänd och laglig.

Steg 1: Kontrollera att din lägenhet omfattas av det gemensamma bygglovet

De flesta lägenheter på Färgfabriksgatan 14–16 samt Gamla Tuvevägen 16–18 omfattas av det gemensamma bygglovet.

Din lägenhet omfattas inte av bygglovet om du bor på Rundbäcksgatan.

Din lägenhet omfattas inte heller av det gemensamma bygglovet om du bor i någon av lägenheterna på våning 8 (längst upp) på Färgfabriksgatan 14 eller Färgfabriksgatan 16. Stadsbyggnadskontoret godkände inte inglasning av dessa balkonger, med motiveringen att ”inglasningar där det också tillkommer ett tak innebär en ökning av byggnadens volym” och att ”tillåten bruttoarea för byggnaderna redan överskrids med ca 18%, så ytterligare tillkommande bruttoarea är inte möjlig”.

Steg 2: Avtal med föreningen

Om din lägenhet omfattas av bygglovet ska du skriva ut och underteckna ett avtal för balkonginglasning som du hittar längst ner på denna sida.

När du har undertecknat avtalet lägger du det i styrelsens brevlåda på Färgfabriksgatan 14. Skriv gärna också ett mail till styrelsen på hsb.brf.verona@gmail.com så att vi vet att vi har fått avtalet. När styrelsen har fattat beslut får du tillbaka en kopia på ett underskrivet avtal.

Steg 3: Kontakta dina grannar

Innan du glasar in din balkong behöver de grannar som påverkas av inglasningen informeras och ge sitt godkännande. Kontakta de grannar du har på höger respektive vänster sida om dig. Det är alltid bra att vara ute i god tid. Återkom sedan till berörda grannar och informera om när själva installationen kommer äga rum.

Steg 4: Hitta en lämplig leverantör

För att hitta en lämplig leverantör kan du fråga andra medlemmar som har glasat in sina balkonger vilken leverantör de valt att anlita och varför. Många medlemmar har använt Lumon som leverantör, eftersom de hjälpt föreningen med bygglovet och vet vilka krav som gäller. Det är dock fritt för varje medlem att välja leverantör så länge de uppfyller föreningens krav och kraven i bygglovet.

Ditt ansvar som medlem

Du som medlem skriver kontrakt med leverantören och står för alla övriga kostnader i samband med inglasningen. Du som medlem ansvarar för underhåll av inglasningen, och eventuell skada på föreningens egendom, andra människor eller andra människors egendom på grund av inglasningen.

Om du säljer din lägenhet behöver du se till att den nya medlemmen också skriver motsvarande avtal för inglasningen som du gjort. Om det ej görs har föreningen rätt att montera ned inglasningen på din bekostnad.

Att tänka på för din leverantör

Alla inglasningar ska se så likvärdiga ut som möjligt: Alla inglasningar ska vara från golv till tak, och det ska vara klart glas på alla balkonger.

Montaget skall utföras fackmässigt av en dokumenterat kompetent ansvarig montör. Balkonginglasningen skall placeras innanför räcket och i sin helhet bestå av öppningsbara transparenta glasskivor av härdat säkerhetsglas. Valt system skall klara erforderliga säkerhetskrav med avseende på åldrande, vindtryck och slagtålighet. Detta tillses genom att välja ett CE-märkt system för balkonginglasningen.

Balkong ska enligt bygglov avskiljas från intilliggande balkong i lägst brandklass E30. Detta för att uppfylla kriterierna för brandsäkerhet när två intilliggande balkonger glasas in. Styrelsen har beslutat att alla installationer skall klara E30 från första början, oavsett om intilliggande balkong väljer att glasa in eller ej. 

Steg 5: Glasa in balkongen och njut av ditt nya uterum

Kanske är det dags att skaffa en ny utemöbel, nu när det inte kan regna in på dynorna lika lätt? Eller ställa ut några pelargoner?