Information om Västlänken

10 oktober 2019 Trafikverket har mailat föreningen om att det under hösten och vintern kommer det att pågå spontningsarbeten i Rosenlundsområdet. Under denna period kan boendei därför märka av höjda bullernivåer. Samtidigt gör Trafikverket också markförstärkande arbeten, så kallade jetgrouting.

I nuläget pågår det olika bullrande arbeten vid Rosenlund. Dels så utför vi så kallad jetgrouting, en markförstärkningsmetod där vi borrar ner cementpålar i marken. Utöver Jetgrouting pågår det även spontningsarbeten i området, bland annat förberedelser inför kommande arkeologiska undersökningar. Innan undersökningen kan påbörjas behöver vi installera spont för att förhindra att grundvatten flödar in i schakten. 

 

Spontningsarbete i Rosenlundskanalen

Vecka 37 avbröt Trafikverket ett arbete kring Rosenlundsbrons norra brofäste då det visade sig att de tyvärr överskred riktvärdet för bullrande verksamhet. När Trafikverket spontar slår de ner spontplankor och det som orsakade de höga bullernivåerna var att spontplankan slog emot sten och betong i marken. Det är främst vid dessa tillfällen som bullernivåerna riskerar att överskrida riktvärdet.

 

Bullerdämpande åtgärder

Tillsammans med Trafikverkets entreprenör undersöker de nu olika bullerdämpande åtgärder för vidare spontningsarbeten i Rosenlundskanalen. Samtidigt har de också i samråd med Länsstyrelsen tagit fram en dispensansökan för de bullrande arbeten som riskerar att överskrida uppsatta riktvärden. Ansökan omfattar hösten och vintern 2019 / 2020 mellan 07.00 och 19.00

 

 

Tillfällig vistelse

När arbeten överskrider uppsatta riktvärden fem dagar i följd, eller mer än fem dagar under en tiodagarsperiod, erbjuder Trafikverekt tillfällig vistelse. Berörda närboende kommer att kontaktas i god tid innan arbeten som överskrider riktvärdet startar.