Information om ventilation på Adagården

19 september 2018

Under våren överläts bageriet på Södra Allégatan till nya hyresgäster. I samband med överlåtelsen önskade de nya hyresgästerna ändra inriktning på verksamheten från bageri till en mer restaurangorienterad verksamhet. Föreningens styrelse genom åren uppmärksammats och konstaterat att ventilationen inte fungerat vare sig för den verksamhet som bedrivits eller för de boende. Bageriet har exempelvis haft inomhustemperatur på över 40 grader och ventilationssystemet har varit underdimensionerad för fastigheten. I och med att nya hyresgäster tillkommit har föreningens styrelse beslutat att åtgärda ventilationsproblemet för boende och samtliga hyresgäster.

De nya hyresgästerna, Foren Food & Bakery, ska bedriva bageri och restaurangverksamhet med ekologisk och närodlad mat. Den gamla lokalen var underhållsmässigt eftersatt och allt från tidigare verksamhet har därför tvingats att rivits ut. Hyresgästerna har installerat och bekostat en vedugn för ändamålet samt en framtida installation av en kylanläggning som skall kyla inkommande luft för ett behagligare arbetsklimat. 

Styrelsen har mottagit synpunkter från medlemmar om den bristande informationen kring byggnationen av ventilationssystemet samt rök-kanalen. Den ursprungliga dimensionen på ventilationssystemet underkändes av byggnadsnämnden med hänvisning till att den kommer att generera vibrationer och buller, vilket är till men för boende. Av den anledningen fick rören dimensioneras upp, vilket ur ett estetiskt perspektiv blev mindre bra. Rören kan målas men kulören som godkänts av byggnadsnämnden är dessvärre samma som stuprören, vilket styrelsen anser att installationen blir ännu mer estetiskt otillltalande.