En brand växer snabbt
Vanligtvis växer en brand långsamt den första minuten. Sedan kan förloppet gå väldigt fort. På bara några minuter kan ett helt rum vara rökfyllt eller övertändning ske. Så snabbt kan inte räddningstjänsten vara på plats. Därför är det viktigt att ta brandsäkerheten på allvar. Följderna av en brand blir dessutom ofta kostsamma och besvärliga, även om man har försäkring. Även en mindre brand kan leda till stora konsekvenser, därför är det bäst om det inte börjar brinna alls. (MSB - Brandskydd i flerbostadshus)
Trapphusen skall hållas fria från allt material (växter, dörrmattor, kläder, skor, tavlor mm) för att förebygga brand, hålla utrymningsvägar fria och underlätta städpersonalens arbete. Detta framgår tydligt i satta trivselregler. Överträdelser mot detta kommer följas upp av styrelsen och inga undantag kan göras i frågan.
Trots att vissa av föreningens trapphus är väldigt små, så innebär de ändå ett lika stort ansvarsområde för styrelsen och brandskyddsansvariga som övriga trapphus.
Gasol, tändvätska mm får förvaras i förråd fristående från bostadsytor, vilket merparten av föreningens medlemmar har. Brandfarlig gas och vätska får dock inte förvaras på vinden på Brottkärrs byväg 5 då detta hör ihop med boendeytorna. Det är dock tillåtet att förvara gasol (5 liter) samt tändvätska (10 liter) i sin lägenhet, detta då varje lägenhet är sin egen brandcell.Vätska som köps i löst mått, till exempel bensin, ska alltid förvaras i behållare som är avsedd för produkten, till exempel godkänd reservdunk.
(MSB - Gasol hem och fritid), (MSB - Brandfarliga vätskor i hem- och fritidsmiljö)
Att förvara barnvagnar i trapphuset är inte tillåtet på grund av att det blockerar utgångar. Ser styrelsen detta återkommande så får vi tömma barnvagnsförråden på cyklar för att barnvagnar skall kunna placeras här.
Styrelsen kommer skapa barnvagnsrutor i barnvagnsrummen som skall hållas fria från cyklar som temporärt kan nyttjas vid besök med barnvagn.
Medlemmarna ansvarar för att brandvarnarna är funktionella. En brandvarnares övervakningsområde är cirka 60 kvadratmeter. Om bostaden har flera våningsplan bör det finnas brandvarnare på varje våning. Brandvarnare bör vara CE-märkta enligt SS-EN 14604.
Styrelsens brandskyddsansvariga person genomför kontinuerligt under året brandskyddsrundor i föreningens gemensamma utrymmen. Detta inkluderar genomgång av samtliga trapphus, gemensamhetslokalen samt vindsutrymmet på Brottkärrs Byväg 5. Vid årets slut genomförs en mer omfattande brandskyddsrunda med föreningens brandskyddsinspektör hos Anticimex.
Avvikelser från satta förhållningsregler kring brandskydd dokumenteras vid varje brandskyddsrunda och lagras i databas hos Anticimex.
Först och främst syftar föreningens brandskyddsregler till att motverka att en brand uppstår samt att skador vid brand minimeras. Detta genom att hålla våra trapphus fria från brännbart material och hålla utrymningsvägar fria så att vi medlemmar skall kunna ta oss ut och brandskyddspersonal skall kunna ta sig in vid en brand.
Avvikelser från satta brandskyddsregler rapporteras och dokumenteras av brandskyddsinspektören i en brandskyddsrapport som kommer att ligga till grund för försäkringsbolagets bedömning vid en utredning kring en eventuell brand i föreningen.
I händelse av brandskada i någon av våra fastigheter skulle ett försäkringsbolag kunna anse att medlemmarna/föreningen brutit mot brandskyddsreglerna ifall inte dessa efterlevs. Detta kan innebära att försäkringsersättningen i värsta fall nedsätts med mycket höga belopp.