Selma Lagerlöfs torg

Historik om Selma Lagerlöfs torg

Det gamla torget
Selma Lagerlöfs torg invigdes 1971, detta år var också de flesta flerfamiljshusen på båda sidor av Litteraturgatan klara. Där fanns ett rikt utbud av varor och kommunal service.  torget fanns butiker för  dagligvaror och fackhandel, såsom matbutik, apotek, optiker, färg och tapethandel, fiskaffär, konditori, blomsterhandel, frukt och grönt, frisör, presentaffär, modeaffär, second hand-butik, pizzeria och sushi restaurang.

Backa kulturhus var välkänt inte enbart av Hisingebor utan även av fastlandsgöteborgare. För här bjöds på ett rikt kulturliv. Bland annat var fritidsgårdens scen och salong  den fasta punkten för Nationalteatern, som var både en fri teatergrupp och ett rockband. Gruppens mest kända album är ”Livet är en fest” och ”Barn av sin tid.”

När Nationalteatern i slutet av 70-talet lämnade Hisingen etablerade sig Göteborgs stadsteater på på Backa kulturhus. Det var skolteaterensemblen som flyttade dit.  Skolteaterensemblen startades av Eva Bergman och Ulf Dohlsten och tog namnet Backa teater, eftersom att det var deras hemmascen. Backa teater var verksamma där fram till 1989.

Fritidsgården bjöd också på uppskattade fritidsaktiviteter för, barn, ungdomar och äldre.

Byggnaden som inrymde Backa kulturhus och butiker utsmyckades av ett storslaget sandblästrat konstverk utfört av den internationellt mycket kände konstnären Bengt Olson, som har utfört monumentala verk på uppdrag av bl a Paris stad och kungadömet  Monaco.

Det gamla torget är nu jämnat med marken och ett nytt Selma Lagerlöfs torg har vuxit fram.

Dessvärre utan Bengt Olsons storslagna konstverk, som planarkitekterna inte hittade någon plats för. Numera finns det i Olskroken.

Det nya torget
Det nya torget omges av bostadshus och är mer av ett stadstorg än det gamla förortstorget. Ambitionen har varit att torget ska vara ”levande” längre än affärernas öppettider.  Bostadshusens belysning skapar också en helt annan trygghetskänsla.  De flesta butikerna är inrymda i bostadshusens bottenvåningar.

Mer om torgets olika verksamheter kan du läsa genom att klicka på denna länk.
https://www.selmalagerlofstorg.se/

  • Bild1.jpg
    Bild1.jpg