Badrum

Kan du spola vatten direkt på väggar och golv eller måste du ha en duschkabin?

Innan du renoverar ditt badrum så måste du ansöka om lov hos styrelsen. Du måste också ha ett godkänt test så att det inte finns asbets bakom kaklet innan du börjar. 

Har du ett äldre badrum med ljusblått kakel och blå-grönaktigt mosaikgolv så tål inte väggarna och golvet att vattenbegjutas, något som på sikt kan orsaka allvarliga fuktskador. Eftersom du som bostadsrättshavare ansvarar för innerväggens tätskikt får du själv bekosta eventuella reparationer av fuktskador som uppkommit på grund av vattenbegjutning av innerväggen, något som kan kosta väldigt mycket pengar. Du kan dessutom komma att bli ersättningsskyldig mot såväl föreningen som dina grannar. Det finns även stor risk för att du inte får ut någonting via hemförsäkringen eftersom åldersavdraget är stort eller att du inte kan visa på att arbetet är utfört fackmannamässigt.
 
Har du ett badkar i ett gammalt badrum, där du står och duschar, så rekommenderar vi att du byter ut det mot en duschkabin med kar. Alternativt så kan du sätta upp ett duschdraperi runt hela badkaret så att vatten inte kommer på väggar och golv.

Om du köpt en bostadsrätt där badrummet är renoverat så måste du säkerställa att du kan duscha direkt på golvet och väggarna i annat fall riskerar du också att få dyra vattenskador enligt ovan. Lättast gör du det genom att begära våtrumsintyget från den tidigare boenden eftersom det är en garanti på att arbetet är fackmannamässigt utfört.

Du kan på egen bekostnad rusta upp badrummet till dagens standard. Viktigt är att arbetet utförs fackmannamässigt. Det är inte tillåtet att i samband med ombyggnaden flytta VVS-installationer eller förändra dragning av avlopps- eller vattenledningar.