Bäckebolsängen
Bäckebol är namnet på en gammal gård på Hisingen. Ett av gårdshusen finns faktiskt kvar än idag och ligger intill kolonilotterna på högra sidan av backen upp mot Fridhems kyrkogård. Detta hus är för övrigt Backas äldsta byggnad. Själva gården ligger vid en bäck. Den senare delen av namnet, -bol betyder ”bostad, gård, nybygge, nyodling”. -bol är även en avledning av verbet -bo. Ur -bol har även ändelsen -böle uppstått genom omljud. Dessa efterled är från medeltiden och även från nyare tid. Den yngre bebyggelsen på -bol och -böle var nybyggen och nyodlingar på utmark. De uppstod med efterledet -bol i västra Götaland, i Värmland, Södermanland och Uppland, och med efterledet -böle i östra Småland, på Öland, i Uppland och i Norrland. Alltså betyder gatuadressen Bäckebolsängen något i stil med ”gården/nybygget/bostaden på ängen vid bäcken”.
Bäckebolslyckan
Bäckebolslyckan har en snarlik betydelse men efterledet –lycka (samma som –lycke) betyder ”inhägnad (liten) åker” och därmed betyder Bäckebolslyckan i princip, ”gården/nybygget/bostaden vid bäcken på den lilla åkern”.
Cederflychts gata
Anders Nilsson – sedermera Cederflycht.
1728 såldes Bäckebols gård för 450 daler och en silverbägare till borgaren och handelsmannen Anders Nilsson, vilken senare blev adlad Cederflycht. Anders Cederflycht omnämns som ”en betydande köpman men en obetydlig medborgare”. På 1710-talet skapade han sig en stor förmögenhet genom att köpa upp och sälja gårdar i socknar runt Göteborg. Bl.a. ägde han säterierna Aspenäs, Angered och Björboholm men även ett stenhus på Södra Hamngatan 29. Dessutom ägnade han sig åt kaperi och gjorde ansenliga försträckningar till fältmagasinen i Göteborg och Strömstad. För dessa insatser adlades Anders Nilsson, Cederflycht 1719-08-04. Ätten har nummer 1640. Anders Cederflycht dog 1747, som en mycket rik man (147 866 daler). Kvarlåtenskapen användes till omfattande donationer, bl.a. har han bekostat predikstolen i Lerums kyrka.
Friedländers gata
Ätten Friedländer invandrade omkring 1810, genom två bröder (den ena Niclas Ludwig Friedländer) till Sverige från det då svenskägda Stralsund. Deras far var skyddsjuristen Wolf Josef Friedländer som var en av de två föreståndarna för synagogan i Göteborg. De två bröderna kom dock aldrig att tillhöra den mosaiska församlingen utan antog den kristna läran. Niclas Ludwig Friedländer ägnade sig åt grosshandel med textilvaror. 26 februari 1836 bjöds Bäckebols gård med tvenne trädgårdar och torpet Knipan ut på offentlig auktion. Efter budgivning stannade högsta budet (3000 daler) på Niclas Ludwig Friedländer. Genom detta kom Bäckebols gård i ätten Friedländers ägo fram till 1911. Niclas Ludwig Friedländer bodde till en början inne i Göteborg och flyttade med sin familj, först den 25 november 1850, ut till Bäckebols gård. Niclas Ludwig Friedländer avled på gården den 6 december 1857.