Trivselregler för Brf Bockemossen
Inledning
Att bo med bostadsrätt innebär att vi ingår i en gemenskap med människor i samma situation. Tillsammans äger och förvaltar vi husen där vi bor och tillsammans kan vi göra vårt boende ännu trivsammare.
Genom att följa våra trivselregler kan alla och envar bidra till att få en fin grannsämja. För trivas – det vill vi alla!
Våra lägenheter
Förändringar av lägenheten
Ibland vill man förnya och komplettera upp sin lägenhet. När det gäller väsentliga förändringar måste man få styrelsens godkännande. Detta gäller även om man vill sätta upp parabolantenner, markiser, installera tvätt- och diskmaskin eller byta ut badkaret mot en dusch.
För allas säkerhet – låt en fackman installera tvätt- och diskmaskin. Då kan vi undvika vattenläckor i framtiden.
En utförlig beskrivning av bestämmelserna angående väsentliga förändringar i lägenheten hittar du i bostadsrättföreningens stadgar.
För att undvika vattenskador i badrum och andra våtutrymmen kontrollera att inga kakelplattor är lösa eller trasiga och att golvbeläggningen är hel.
För de delar som byggdes under stamrenoveringen finns en garantitid. Att göra ändringar på installationerna kan innebära att garantin bryts, och ansvaret övergår till bostadsrättsföreningen och bostadsrättsinnehavaren i enlighet med föreningens stadgar. Tänk därför noga efter innan delar byts ut, och kontakta styrelsen vid frågetecken.
Uthyrning i andra hand
Man har möjlighet att hyra ut lägenheten i andra hand, men då måste man först ha fått styrelsens medgivande innan detta görs. En avgift kommer att tas ut vid andrahandsuthyrning i enlighet med stadgarna. En utförlig beskrivning av bestämmelserna angående andrahandsuthyrning hittar du i bostadsrättföreningens stadgar.
Trivselfrågor
Tänk på att ett golv kan vara en grannes tak. Det är därför viktigt att man inte låter TV, radio och andra ljudkällor stå på för högt, inte gå i skor som låter mycket inomhus eller gör annat som stör. Detta är särskilt viktigt mellan kl 22.00 och 07.00 då man bör iakttaga tystnad.
När man anordnar fest i den egna bostaden bör man meddela sina grannar innan och visa hänsyn i samband med aktiviteten.
Vi vill alla ha det fint i lägenheten. Därför är det ibland nödvändigt att borra, spika och såga. Detta gör man på vardagarna mellan kl 07.00-21.00 och under helgen mellan kl 09.00-21.00. Övriga tider undviker man dessa aktiviteter.
Ekonomi
Låt inte pengar rinna bort. Kom ihåg att spara på framförallt varmvatten. Föreningen sparar mycket pengar genom att inte skölja under rinnande vatten och kontrollera att kranarna inte står och droppar.
Våra balkonger och uteplatser
Balkong och uteplatser kan man använda till mycket. Om man hänger tvätt på den är det viktigt att det inte verkar störande och att vatten inte rinner ner på grannens balkong eller uteplats.
Balkonglådor hänger man på insidan av balkongen.
Mattor och sängkläder skakas och piskas vid piskställningarna, ej på balkongen eller från fönster.
Tänk på att inte mata fåglar inom vårt område. Rester av fågelmat kan locka skadedjur som råttor till våra hus.
Låt balkongen/ uteplatserna bli uterummet där man trivs och kopplar av.
Visa hänsyn för dina grannar om du röker på balkong eller uteplats. Grannen som inte röker kanske vill nyttja sin balkong utan obehag.
Det är viktigt att man håller efter sina växter, träd och övrig vegetation så att dessa inte blir alltför yviga eller sprider sig till grannars uteplatser och balkonger om man har uteplats och väljer att sätta större växter eller klängväxter inom sitt område. Om man väljer att sätta liknande växter bör kontinuerlig beskärning ske för att hålla efter växtligheten.
Det finns krav på hur uteplatser ska utformas (utseende och mått). Tänk på att utformning av ny eller förändrad uteplats ska godkännas innan den byggs. Det innebär att måttsatt ritning ska bifogas en ansökan. När förändringen är byggd ska den godkännas av styrelsens representant.
Inglasning av balkong kräver bygglov. Även här måste tillstånd sökas av styrelsen innan inglasning sker.
Grillning
Ett gemensamt utrymme för grillning finns på gaveln till Broängsvägen 7.
Kol- och gasolgrillar är förbjudna på alla balkonger. Elgrillar är däremot tillåtna på dessa. Alla grilltyper är tillåtna om man har uteplats men tänk då på brandrisken om man har trätrallar eller liknande underlag. Ställ inte grillen direkt under någons balkong utan försök istället minimera rökexponeringen mot grannarna genom att grillen sätts så långt ut som möjligt mot våra gemensamma ytor när det skall grillas.
Gasolflaskor får inte förvaras inomhus, varken i bostaden, gemensamma lokaler, förråd eller i garagen. Detta är en säkerhetsåtgärd eftersom gasol är lättantändligt och kan läcka.
För allas trevnad så ber vi alla att följa dessa grillregler. Vi ber om att man skall tänka på grannarna och visa hänsyn när det gäller hur ofta och var man grillar. Ta gärna kontakt med omgivande grannar för att diskutera fram en lösning som alla kan acceptera.
Vårt omgivande område
Vår gemensamma utemiljö blir ännu trivsammare om man verkligen använder de uppställningsplatser som är avsedda för cyklar, mopeder och bilar.
Vi är rädda om barnen och naturen. Därför skall all motortrafik undvikas i onödan inom området. Gäller det t ex ut- och inflyttning, om man är rörelsehindrad eller vid transport av tunga och skrymmande saker är det några anledningar då bilen kan användas på området.
Katter skall hållas under uppsikt och hundar skall vara kopplade så att de inte stör eller förorenar i sandlådor, gångvägar, grönytor eller på andra ställen. Genom att man visar hänsyn och omdöme inom området kan vi alla njuta av vistelsen i det fria. Var därför också rädd om våra gräsmattor så att de fortsätter vara fina.
Våra gemensamma utrymmen
Tillsammans ansvarar vi för entré, trapphus, cykelrum, vind, källare och övriga gemensamma lokaler. Därför är det viktigt att vi förvarar våra saker i de utrymmen som har tilldelats oss och låter övriga utrymmen vara rena från personliga ägodelar. Ordning och reda skapar trivsel och gör att lokalvårdare och fastighetsskötare kan utföra sina sysslor utan hinder.
För allas trevnad, rök inte i våra gemensamma lokaler och utrymmen. Glöm inte heller att släcka ljuset innan du lämnar lokalen.
Belamra ej ingångarna med barnvagnar, cyklar och leksaker utan förvara dessa i förråden eller i de cykelrum och förråd som finns runt om på området.
Sophantering
Inom Brf Bockemossens område finna underjordsbehållare för avfall där man skall slänga dels komposterat avfall respektive övrigt avfall. Allt avfall som kan återvinnas som t ex tidningspapper, glas, kartonger, plastförpackningar, batterier etc skall lämnas på närmaste kommunal återvinningsplats. Det finns en vid Vallhamra torg och en borta vid pizzeria Gula Villan längre bort på Brattåskärrsvägen (vid Brageplatsen).
Metallskrot, byggnadsavfall, elektronik lämnas med fördel på kommunal återvinningscentral i Partille eller Göteborg. Föreningen har även ett grovsoprum vid Getekullsvägen där mindre saker kan lämnas. Farligt avfall får inte lämnas i grovsoprummet av säkerhetsskäl, utan ska lämnas på återvinningscentral eller till Partille kommuns farligt-avfall-bilen som kommer till Vallhamra torg någon gång per år.
Trädgårdsavfall lämnas i behållare på anvisade platser. Trädgårdsavfall som läggs utanför kärlen kommer inte att hämtas upp av kommunen. Om trädgårdsavfallet inte får plats i behållaren måste du antingen själv ta det till återvinningscentralen, eller vänta med att lägga det i behållaren tills kärlen är tömda.
Vid in- eller utflyttning ansvarar föreningen ej för överblivna möbler eller emballage, utan det är den enskilde bostadsrättsinnehavaren som ansvarar för bortforsling av detta.
Genom att följa anvisningarna för sophanteringen så slipper vi dåligt lukt, sparar pengar och värnar om miljön.
Vår gemensamma tvättstuga
Det är viktigt att vi följer regler och anvisningar som finns i respektive tvättstuga. Då håller våra tvättmaskiner och torkskåp längre och de kommer fungera bättre. Naturligtvis gör vi rent efter oss i tvättstugan efter vårt tvättpass. Man bokar inte heller mer än en tvättid åt gången så att alla närboende får en chans att komma åt tvättstugan inom en rimlig tidsperiod. Det är viktigt att vi lämnar tvättstugan i det skick som vi vill att det skall vara när vi själva skall tvätta.
Parkering och garage
Det är separat kö till extra parkeringsplats och garageplats.
Från 2019 har de fria besöksparkeringarna tagits bort och istället ersatts med avgiftsbelagda parkeringar. Vid varje sådan parkeringsplats sitter en skylt med ”Avgift” väl synligt. Betalning görs via någon av apparna som SMS-parkering och EasyPark tillhandahåller. Anvisning hur detta används och laddas ner står tillsammans med övrig parkeringsinformation vid våra tre områden – Utåkravägen, Broängsvägen och Getekullsvägen.
Vet man om att man får besök som stannar t ex över helgen eller i flera dagar så kan man kontakta vår expedition och genom den få ett parkeringskort som man lägger väl synligt i framrutan. Besökaren står då avgiftsfritt under den avtalade tidsperioden.
Det råder förbud mot att ladda sin elbil i garage och bostadshus. Detta beror på att elsystemet inte är dimensionerat för detta, och att en överbelastning kan leda till brand. Till dess att laddstationer/laddstolpar har installerats måste tyvärr elbilar hitta ett annat ställe att laddas på.
Vår säkerhet och vårt ansvar
Tillsammans ska vi förhindra inbrott och skadegörelse inom vårt område. Vi måste se till att lås och brevinkast håller en viss säkerhetsstandard. Extra viktigt är att var och en ser till alla dörrar till källare, förråd, cykelrum, garage och övriga gemensamma lokaler är ordentligt låsta när man går ut eller lämnar ett utrymme.
Från och med 2018 har föreningen nu låsta ytterdörrar och har installerat porttelefoner vid varje entré. Ytterdörren kan nu öppnas från lägenheten eller med hjälp av låsbrickor som varje lägenhetsinnehavare har fått i samband med installationen av porttelefonerna. Det finns ingen allmän portkod till entrédörrarna.
Om det uppstår skador på vårt hus, våra gemensamma utrymmen eller utemiljö ska dessa genast anmälas till styrelsen eller fastighetsskötaren. Genom att förebygga skadegörelse slipper vi onödiga kostnader som vi gemensamt måste betala.
Vintertid om det är extrema väderförhållanden så hinner fastighetsservice ibland inte med att skotta och sanda vid varje ingång. Vi vädjar därför till alla att hjälpa till med detta. Sand och redskap finns i alla soprum.
Varje bostadsrättsinnehavare ansvarar för att lägenheten har fungerande brandvarnare. Alla rekommenderas starkt att ha minst en brandsläckare och minst en brandfilt lättåtkomligt i lägenheten.
Trivselreglerna är antagna av styrelsen.
De ses som ett komplement till bostadsrättsföreningens stadgar, allmänna ordningsregler och Miljö- och Hälsoskyddslagen.
Trivselregler antogs 2019-06-24 och har reviderats 2021-10-26 utifrån uppdaterade regler som förmedlats via nyhetsbrev