Vanliga frågor och svar

Välkommen till din lägenhet i HSB brf Cinnober. Nedan har vi samlat vanligt förekommande frågor som är bra att veta i din nya bostad. Hoppas att du kommer att trivas!

ALLMÄN INFORMATION
Vi vill göra er uppmärksamma på felanmälningar gällande repor, jack och märken i golv och väggar enbart kan anmälas i samband med nyckeluthämtning, innan inflyttning.
Vi vill även göra er uppmärksamma på att det kan uppstå sprickor i vägg- och takvinklar och fogar i badrum och i övriga lägenheten. Den typen av sprickor är ”lättare” och kan uppstå i alla nybyggnationer oavsett materialval och byggteknik och är inte ett fel av akut karaktär utan kommer att åtgärdas vid 2-årsbesiktningen.

Viktigt att poängtera är att sprickor pga sättning i badrum är ytliga och att fogen har ett fullgott underliggande tätskikt vilket gör att dessa sprickor bara är en estetisk fråga. Gäller även mindre golvproblem såsom knarr i golv som av boende inte upplevs som speciellt störande och andra fel som boende vill att de registreras men accepterar att de tas upp för bedömning vid 2-årsbesiktning.

VÄRMESYSTEM / TERMOSTAT
En temperatur på ca 21 grader (+/- 0,5 grader) är acceptabel, mätning ska ske i vistelsezon som är minst en meter in från vägg och en meter upp från golv.
För att få information om hur man använder termostaten, se skötselinstruktioner.

KONVEKTORELEMENT
Dessa element får ej användas som fönsterbräda och håller ej för att stå eller sitta på. Det är ett lågtryckssystem som gör att elementen inte kommer kännas som varma om man känner på dem. Man får mäta sin temperatur i lägenheten om man vill få en aktuell rumstemperatur.

VENTILATION
Tilluften är något kallare än rumstemperatur, undantag sommartid när det är högre yttertemperatur. Upplevs det som dragigt ifrån ventilation ska man utgå ifrån rumstemperaturen. Ungefär en gång per månad bör du dammsuga runt samtliga ventiler, både tilluft och frånluft. Se till att ventiltallrikens läge inte ändras när du gör rent den. Ändras läget, ändras också ventilationsinställningen. Använd inte trasa för att torka ventilerna. Eftersom det alltid finns dammpartiklar i luften inomhus, bildas det smutsavlagringar i taket när luften cirkulerar runt ventilen. Torkar du med trasa över dessa avlagringar, blir det fula fläckar i taket. Använd istället dammsugaren med borstmunstycket på.

KÖKSFLÄKT
Köksfläktarna är kolfilterfläktar, Siemens eller tillval Bosch.
Luften cirkulerar i rummet, inget fönster behöver öppnas vid matlagning.
Kolfiltret ska bytas vid behov och åligger boende. Se skötselinstruktioner.

DIMMERFUNKTION
Om ni har en dimmer (standard i badrum), kontrollera om ljuskällan är nedjusterad via dimmer innan en felanmälan om att belysning ej fungerar görs. Tänk vad för belysning som sitter samt styrkan på ljuskällan (LED, halogen) Kontrollera att den lampa ni installerar är dimbar.

AVLOPPSLUKT I BADRUMMET
Kontrollera att vattenlåset till golvbrunnen sitter på plats. Om det sitter lite snett kan det bli en avloppslukt i badrummet, tryck till vattenlåset för att få det på plats.

STRÖMLÖS/DELVIS STRÖMLÖS LÄGENHET
Innan ni kontaktar felanmälan, kontrollera följande: Vad hände när säkringarna gick? Kan det vara fel på någon köksmaskin exempelvis? Testa att koppla ur maskinen och återställ säkring.

VITVAROR
Kontakta Siemens vid felanmälningar och frågor, meddela alltid namnet på bostadsrättsföreningen & produktnummer på din vitvara (se etikett på vitvara).
Kondenshålet i kylskåpet ska rengöras för att förhindra att kondensvatten läcker ut och skadar parkett.

TV, BREDBAND OCH TELEFONI
Vid felanmälningar av eller frågor om tv, bredband och telefoni, kontakta Telia

IMMA PÅ FÖNSTER
Energieffektiva fönster hindrar rumsvärmen från att stråla ut vilket gör att det yttre glaset blir betydligt kallare än för ett mindre energieffektivt fönster. Det kan under vissa förutsättningar ge effekter under vår och höst när det är kallt och stjärnklart eftersom det yttre glaset då förlorar värme genom utstrålning mot natthimlen. När yttemperaturen på det yttre glaset är lägre än uteluftens och även under luftens daggpunkt samt luftfuktigheten samtidigt är hög, bildas kondens på den kalla rutan. Skulle temperaturen på glasets yta sjunka under fryspunkten kan iskristaller bildas på rutan.
Utvändig kondens är inte skadlig utan bara ett bevis på fönstrets goda isoleringsförmåga. Kondensen försvinner frampå morgontimmarna när temperaturen stiger och solen åter börjar värma.

Är det imma eller ”rinningar” på insida rutan har man troligtvis för hög luftfuktighet eller något med ventilationen. Kontrollera så att ventilationen är igång.

PUTSNING AV FÖNSTER / GLASRÄCKEN / INGLASNING BALKONG
Det är särskilt viktigt att rengöra fönster och eventuell balkonginglasning ofta under de första åren i ett nybyggt hus. Betongväggarna avger kalk som är mycket svårt att få bort från glasytor om de får sitta för länge. Glasen ska helst rengöras en gång varannan månad och oftare vid regnigt väder. Inglasningen av balkongen kan ej betraktas som ett extrarum/uterum då den är ej tät och kan regna in.

KÖKSLUCKOR/ BADRUMSINREDNING
Glöm ej att torka av luckorna när det kommer vatten/fukt på, till exempel när man öppnar luckan till diskmaskinen. Risken ökar att det annars blir fuktskador på luckorna och detta går ej på garantin.

DUSCHVÄGGAR / DUSCHDÖRRAR
Gummilisterna till dessa är förbrukningsmaterial och inget garantiärende. Lossnar dessa går de att trycka tillbaka på plats igen. Duschdörrarna/duschväggarna fungerar inte som en duschkabin och kan då skvätta ut på golvet vid dusch och detta är inget fel. Dessa dörrar/väggar har snarare en funktion likt ett lyxigare duschdraperi och inte som ett tätt system.

DÖRRTRYCKE (DÖRRHANDTAG)
En översyn behöver göras årligen, drag åt eventuella lösa skruv.

LÄGENHETSDÖRR
Kontrollera årligen att tätningslister sitter fast.

VINTERTRÄDGÅRDEN / TAKTERRASSEN
Längst upp i trapphus tre ligger den härliga takterrassen, där finns föreningslokalen, tvättstuga och ett växthus. Yttertaket här är gjort av glas för bästa ljusinsläpp. Vid solsken rullas automatiskt en solskyddsduk ut under takfönstren. Temperaturen på terrassen följer hand i hand med årstiderna och ni kommer märka en stor variation på temperaturen beroende på sommar – vintersäsong. Föreningslokalen och tvättstugan, samt ett WC som finns här uppe, värms vintertid med radiatorer till ca +20°C. I växthuset finns ingen värme men där blir rumstemperaturen vintertid något högre än utetemperaturen på grund av strålningsvärme från omkringliggande byggnadsdelar. Sommartid öppnar vissa fönsterpartier i taket i föreningslokalen, tvättstugan och växthuset om rumstemperaturen skulle bli för hög. Rummen styrs var och en för sig. En väderstation på yttertaket stänger takluckorna om vinden är för stark eller om det börjar regna