Trivselregler

För allas medlemmars trivsel har föreningen Trivselregler som ska följas. Dessa gäller parallellt med och kompletterar föreningens stadgar och Bostadsrättslagen.

Inledning

För en förståelse av bakgrunden till föreningens Trivselregler så läser vi i Bostadsrättslagen 7 kap 9 §: "När bostadsrättshavaren använder lägenheten skall han eller hon se till att de som bor i omgivningen inte utsätts för störningar som i sådan grad kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra deras bostadsmiljö att de inte skäligen bör tålas. Bostadsrättshavaren skall även i övrigt vid sin användning av lägenheten iaktta allt som fordras för att bevara sundhet, ordning och gott skick inom eller utanför huset. Han eller hon skall rätta sig efter de särskilda regler som föreningen i överensstämmelse med ortens sed meddelar. Bostadsrättshavaren skall hålla noggrann tillsyn över att dessa åligganden fullgörs också av dem som han eller hon svarar för enligt 7 kap 12 § tredje stycket 2."

Det är dessa "särskilda regler" som föreningen låter meddela i dessa "Ordningsregler" som vi låter kalla för Trivselregler. De fungerar som ett komplement till föreningens Stadgar, Bostadsrättslagen, övriga lagar och regelverk. Syftet är att upprätthålla de värderingar och principer som HSB brf Hisings Kärra värnar om för att möjliggöra det goda boendet för alla medlemmar. 

Borra och spika

Många besväras av att grannar borrar och spikar på olämpliga tider. Om du ska borra är det viktigt att du kollar var ledningarna för el, vatten, värme med mera går, så att du inte utsätter dig eller någon annan för fara eller slår ut husets system. För kännedom meddelas att störande arbete är tillåten under följande tider:

  • Vardagar kl. 7.00 - 19.00
  • Söndagar och helgdagar är det ej tillåtet
  • Bilning av badrum får endast ske vardagar mellan kl. 8.00-16.00

Ljudnivå

Mellan kl. 22:00 - 07:00 ska det vara tyst. Det är inte tillåtet att tvätta i egna tvättmaskiner, spela hög musik eller annat som stör grannarna. Dämpa volymen på radio och TV. När vi anordnar fest i den egna bostaden bör vi meddela grannarna och visa hänsyn.

Sophantering

Komposterbart avfall och restavfall, som läggs i föreningens sopstation, skall vara väl sorterade. Återvinningsstationen för papper, kartong, glas, metall- och plastförpackningar samt batterier skall användas. Övrigt avfall, till exempel möbler och byggavfall ska lämnas för återvinning på tippen. Matfett ska omhändertas separat, inte hällas i vasken. Vi måste alla hjälpas åt att minska detta då det kan bli stopp i avloppsledningarna! Häll överblivet fett i en petflaska och släng sedan flaskan i behållaren för brännbart. De bruna påsarna för matavfall finns att hämta i mangelrummen i tvättstugorna. 

Balkonger

Balkongen kan vi använda till mycket. Balkonger och uteplatser får inte användas för att piska och skaka mattor på. Tvätt får inte hängas synligt på balkongen, om du hänger tvätt på den är det viktigt att det inte verkar störande och att vatten inte rinner ner på grannens balkong. Blomsterlådor får inte hänga på utsidan av balkongen. Elgrillar är tillåtna på våra balkonger om man inte stör någon. Gasolgrillar är tillåtna på uteplatserna minst 3 meter från husväggarna. Däremot får man inte använda gasolgrill om man har partytält eller paviljong. Kolgrillar är inte tillåtna på balkonger och uteplatser utan enbart på våra för ändamålet iordningsställda grillplatser. Tänk också på att inte slänga ut cigarettfimpar/matrester från balkongen. Tänk också på att inte mata fåglarna från balkongen. Rester av fågelmat kan locka råttor till vårt hus. Parabolantenn får inte monteras. Låt balkongen bli uterummet där vi trivs och kopplar av. Är din balkong i behov av målning så kan du kontakta Felanmälan och boka tid för att hämta ut färg hos fastighetsskötarna. 

Uteplatser på markplan

Vänligen tillse att ni är insatta i vikten av att sköta uteplatsen. Gräsmattor, buskar och träd skall trimmas och klippas för allas trevnad. Det är också viktigt att staketen blir inoljade. Olja samt pensel finns att hämta hos våra fastighetsskötare, kontakta HSB Felanmälan för att boka tid för att hämta ut. Buskar som finns i nära anslutning till staketen (ca 30–50 cm) framför uteplatserna ska klippas/rensas/tas bort. Detta för att underlätta er skötsel av staket och uteplatser enligt avtal som tecknas mellan föreningen och medlem, tänk på att marken tillhör föreningen och användningen är reglerad. Tänk på att inte anlägga planteringar utanför staketet som omger uteplatsen, då det kan förhindra underhållsarbeten med staketet eller innebära hinder för fastighetsskötarna eller andra olägenheter. Eventuell växtlighet får ej växa högre än att det når till motsvarande höjd som våningen över har sin balkongs undersida. Om uteplatsen inte sköts efter anmodan kommer föreningen tillse åtgärder och lägenhetsinnehavaren debiteras för arbetet. 

Parabolantenner

Får inte förankras till balkongräcke, balkongolv eller huskropp med bult/skruvförband eller annan fästanordning. Vid skador på balkong eller huskropp som uppkommit genom förankring av parabolantennen kommer föreningen att debitera medlemmen kostnaden för att återställa balkongen och huskroppen i fullgott skick.

Hundar & katter

Hundar måste alltid hållas kopplade och får inte förorena på gårdar och lekplatser, i barnens sandlådor, på gångvägar eller grönytor. Katter får inte springa lösa. Genom att vi visar hänsyn och omdöme i vårt bostadsområde, kan vi alla njuta vistelsen i det fria.

Bilkörning och parkering inom området

Bilkörning och parkering (gäller även motorcyklar) inom området är förbjudet. Du får endast köra in på området för i- och urlastning av tyngre föremål, eller om du på grund av handikapp inte kan gå från parkeringen. Står du parkerad inom bostadsområdet i mer än 10 minuter riskerar du att få parkeringsböter. Mopedåkning inom föreningens område är inte tillåten.

Saker i allmänna utrymmen

Det är inte tillåtet att ställa cyklar, barnvagnar, rullatorer eller liknande i vestibuler, trappuppgångar eller källargångar. Cyklar får heller inte stå i barnvagnsutrymmet. I våra trapphus och andra allmänna utrymmen skall alla trivas. Det är därför viktigt att vi inte ställer cyklar, barnvagnar eller lägger ut torkmattor i trapphuset eftersom de är i vägen för lokalvårdare och t.ex. räddningstjänst. Och när det gäller brandsäkerhet så är det viktigt att hålla brännbart material borta från trapphus och allmänna utrymmen.

Torkmattor

Torkmattor utanför dörrarna får inte förekomma.

Trädgårdsavfall

Trädgårdsavfall hämtas på måndagar av våra fastighetsskötare och för allas trevnad vänligen lägg ut det tidigast på söndag kväll. Tillse att det inte finns någon plast (förutom själva säcken som trädgårdsavfallet förvaras i) eller annat som ej hör hemma i komposten. 

Lås dörrar

 Dörrar till källare och cykelrum och allmänna utrymmen ska hållas låsta. 

Rökning

Det är absolut förbjudet att röka i föreningens allmänna utrymmen, inklusive trappuppgångar, hissar och tvättstugor. 

Gräsmattor

Vänligen gå inte över gräsmattorna tidigt på våren då de är känsliga. Övrig tid på året, om du går på gräsmattan, så variera sträckan i mån av möjlighet för att minska risken för att skapa jordiga gångstigar i gräsmattan. 

Förråd

Håll ordning i förrådet och säkerställ att det du förvarar inte orsakar skador eller olägenheter på fastighet eller lösöre. 
Tänk på att följa gällande riktlinjer från MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap) kring vad som får förvaras i förrådsutrymmen, avser exempelvis brandfarliga vätskor och gaser. Här är en länk till mer information: www.msb.se/brandfarliga-vatskor/

Pool på uteplats

Ni som har pool på uteplatsen, tänk på att inte tömma och fylla poolen i onödan. Skaffa ett skydd mot smuts som kan hamna i poolen och ett reningsverk för att rengöra vattnet. Det går åt stora mängder vatten i en pool! 

Tvättstugor

Tänk på att tvättstugorna har särskilda instruktioner och särskilda ordningsregler. Se information som finns i tvättstugorna samt att du kan läsa mer här Länk till sidan om våra Tvättstugor