Nytt låssystem

18 oktober 2010

Bakgrund

Vår fastighet är 18 år gammal och vi har stor anledning att tro att det finns obehöriga nycklar i omlopp. Vi har t ex haft besök av obehöriga i tvättstugan nattetid utan att det finns brytmärken på dörren.

Vi har också ett gammaldags system med portkoder och vi vet att koderna sprids bland obehöriga. Därför kommer koderna att tas bort helt med undantag för dagis som kommer att få en egen kod som bara fungerar till grinden vid FG 5 vardagar under dagtid.

Nytt skalskydd

Vår avsikt är att förbättra det s k skalskyddet, vi ersätter alla lås i samtliga ytterdörrar mot gatan och dörrar mot innergården med läsare för nyckelbrickor. Till varje lägenhet ingår 3 st brickor utan kostnad som föreningen tillhandahåller. Ytterligare brickor kan köpas till för en extra kostnad av 200 kr per styck, vilket levereras som en extra efterbeställning.

Det kommer också att bli kodläsare till källargång, garage, gårdsgrindar och tvättstuga. Alla lägenheter blir behöriga till ytterdörr mot gatan, dörr mot innergård samt dörr till källargång i sin egen uppgång. Vidare får alla behörighet till tvättstuga, samtliga grindar samt gårdsdörrar till AS 15 (bastu) och FG 5 (bordtennisrum). De som har garage- eller MC-plats blir automatiskt också behöriga till garaget.

I samband med detta byter vi också ut alla porttelefoner, även de i lägenheterna. Porttelefonerna mot gården tas bort eftersom nya kostar ca 10 000 kr per styck. De nya porttelefonerna är lätta att använda, sök bara på efternamn!

Just nu är allt montage provisoriskt, montageplåtarna vid ytterdörrar och gårdsdörrar ska bytas ut mot en snyggare platta av Bohusgranit (prov finns på expeditionen).

Övergång

Just nu pågår utbyte av alla porttelefoner och montage av kodläsare. Just nu fungerar porttelefoner samt kodlås i ytterdörrar på KB 4 – 10, i AS 15 samt FG 5 – 9 fungerar kodläsare i ytterdörr mot gatan men inte dörrar till resp källargång. Källargång, garage, grindar och tvättstuga kommer igång om någon vecka.

I alla dörrar som ersätts av kodläsare kommer låscylindrarna att bytas ut till en speciell nödcylinder som bara fastighetsskötare, Securitas och S O S Alarm får nycklar till. Detta sker tidigast omkring den 15 december. Detta innebär bl a att de befintliga garagenycklarna därefter kommer att sluta fungera, alla övriga nycklar fungerar som tidigare. OBS! För att ta sig ut från garage eller uppgångar behövs inga brickor! Garagedörrarna har fösetts med nya lås som man kan öppna med enbart handtaget.

Underhåll

Förändringar administreras av Barbro Scharpff på HSB som även hanterar alla extrabeställningar och namnförändringar.

Vid avflyttning lämnas alla brickor över till nästa lägenhetsinnehavare precis som övriga nycklar. Om en nyckel kommer bort ska detta anmälas till Barbro Scharpff som avregistrerar den i systemet. Observera att alla nyckelbrickor har ett nummer!

Framtiden

Vi har valt ett system som kan utvecklas i framtiden. Det finns planer på att utvidga systemet med tvättstuge- och bastubokning samt även över Internet.