Observera! Det är varje medlems skyldighet att själv försäkra sig om vad som gäller innan underhållsarbete eller renovering påbörjas. Fråga alltid styrelsen om ni är tveksam. I vissa fall krävs tillstånd från styrelsen så att inte ingrepp görs som kan förstöra byggnaden, värmesystem m.m. Ändring av lägenhet som strider mot myndighetskrav eller utförs utan tillstånd från styrelsen kan komma att stoppas med omedelbar verkan.
Ansvarsfördelningen kan variera i olika föreningar och styrs enligt följande:
• Bostadsrättslagen
• Föreningens stadgar
• Föreningens regler
• Föreningens praxis
• Allmän praxis
Ventilation - Filterbyte
• I våra lägenheter har vi friskluftsventiler med filter som ventilation. Dessa har ett filter som behövs bytas ut varannat år. Styrelsen administrerar, beställer och delar ut filter till respektive lägenhet. Nästa utdelning sker vintern 2023/2024. Så här byter du filter!
När ni begär tillstånd för renovering/ombyggnad skall ni redovisa följande:
• Teknisk beskrivning som visar omfattningen på ändringen och hur föreningens delar berörs.
• Skisser och i särskilda fall ritningar.
• I vilken omfattning Ni avser anlita fackmän.
• Tidplan.
• Åtgärder Ni kommer att vidta för att skydda allmänna utrymmen och anslutande lägenheter.
Styrelsen skall ges rimlig tid för bedömning av åtgärderna, vilket i normala fall är 1 månad.
Enklare underhåll såsom målning, tapetsering och slipning av parkett eller omläggning av matta kan utföras utan anmälan till styrelsen.
Blankett "Ansökan om tillstånd vid renovering av lägenhet" finns att hämta längst ner på sidan.
Renovering av kök
För att ventilationen i lägenheterna ska fungera ordentligt är det viktigt att alla tillufts- och frånluftsventiler är tillgängliga och öppna. Enligt föreningens stadgar är det inte tillåtet att på något sätt koppla en köksfläkt till frånluftsventilen. Om Ni vill montera en köksfläkt ska den vara av typen kolfilter där luften cirkuleras i rummet. Var sjätte år görs en lagstadgad kontroll utav en ventilationstekniker i alla lägenheter för att se att ventilationen fungerar som den ska. Vid anmärkning på tillkopplad köksfläkt åligger det bostadsrättsinnehavaren att för egen kostnad återställa felet.
Ansvaret för renovering av badrum
Badrummen renoverades gemensamt senast år 2000 i samband med stambyte. Vissa lägenheter har efter detta gjort egna renoveringar.
När renoveringen inte görs i samband med ett stambyte (nästa stambyte är planerat år 2050) gäller dock den normala ansvarsfördelningen enligt stadgarna mellan föreningen och den enskilde medlemmen d.v.s det är då medlemmen som äger hela ansvaret för renoveringen av yt- och tätskikt. Om badrummet behöver renoveras är det således medlemmens ansvar att se till att det görs innan exempelvis fuktskador uppstår som kan vara till men för föreningens eller andra bostadsrättshavares egendom.
Om du låter renovera ditt badrum måste du säkerställa att arbetet utförs fackmannamässigt i enlighet med gällande branschregler.
Du måste lämna in en renoveringsansökan till styrelsen om du skall renovera badrummet.
Om det i samband med badrumsrenovering i privat regi byts golvbrunn (som är föreningens ansvar enligt stadgarna) så ersätts en ny sådan med ett värde av max 2500SEK och vid uppvisande av kvitto.
Är ni osäker på vad som gäller kontakta styrelsen.