Ny tomträttsavgäld fastställd

06 maj 2022

Tomträttsavgälden

Den långdragna frågan om ny tomträttsavgäld för brf Otterhällan för perioden 2019-2029 har nu efter 3-4 års rättsprocesser äntligen fått sin lösning. Vår förening och Göteborgs Stad har nått en, i svenskt perspektiv, unik uppgörelse som innebär en halverad avgäld jämfört med vad kommunen ursprungligen krävt. Motsvarande framgång finns inte redovisad någon annan stans i landet!

Detta har för vår del möjliggjorts via ett enhälligt stöd  från föreningens medlemmar vid två stämmor, vilket givit styrelsen mandat att agera med full kraft i frågan. Tre andra bostadsrättsföreningar och en hyresförening har gjort detsamma. Vi fem har nu nått uppgörelser med kommunen om en halverad räntenivå jämfört med kommunens ursprungskrav. Brf Otterhällan har varit drivande i arbetet.

Vi har alla haft ett utomordentligt juridiskt stöd från Wistrands Advokatbyrå utan vars hjälp vi inte hade kunnat nå det resultat vi nu är framme vid. Åtskilliga andra föreningar har inte vågat ta det steget utan sitter nu fast i kommunens nya avtal om fortsatt 2 % ränta i minst tio år till.

Vår uppgörelse innebär att Göteborgs Stad backat från sitt krav på 2 % ränta (x gällande marktaxeringsvärde x 0,75) till 1 % ränta. Alltså en halvering av kommunens ursprungliga krav.

Detta innebär för HSB brf Otterhällans del en avgäld på 9,3 miljoner kr över tioårsperioden 2019-2029. Jämfört med kommunens ursprungliga bud motsvarar detta en genomsnittlig sänkning med drygt 700 kr per månad (8 400 kr per år) utslaget per lägenhet i vår förening! Naturligtvis lite mer för de större och lite mindre för de mindre lägenheterna, baserat på andelstal i föreningen.

Det årliga beloppet blir för vår förening 930 000 kronor, vilket är en halvering av det belopp, 1 860 000 kronor, som kommunen först begärde av föreningen, men samtidigt en höjning från nuvarande avgäld på 600 000 kronor per år.