Varför ska en bostadsrättsförening upprätta ett bokslut och en årsredovisning?
Bokslut och årsredovisning upprättas dels för att det är ett lagkrav men inte minst för att förse olika intressenter med information om föreningens ekonomi. Intressenter kan vara styrelsen, bostadsrättsinnehavare, presumtiva köpare med flera.
Hur gör man ett bokslut som bostadsrättsförening?
Bostadsrättsföreningar upprättar sitt bokslut enligt regelverk som beror på föreningens storlek, K2 för mindre föreningar och K3 för större föreningar. Bokföringsnämnden ger ut allmänna råd till bestämmelserna i bokföringslagen och årsredovisningslagen.
Vad ingår i ett bokslut och en årsredovisning?
Ett bokslut är en sammanställning av den löpande redovisningen under räkenskapsåret samt bokslutsdispositioner. Bokslutet visar i siffror hur ekonomin utvecklats under året. Bokslutet består av en balansräkning och en resultaträkning. En årsredovisning är en rapport som innehåller förvaltningsberättelse, resultaträkning, balansräkning och noter (bokslutet). Årsredovisningen innehåller även en revisionsberättelse och styrelsens förslag på hur eventuell vinst ska behandlas.
När sker ett bokslut?
Senast sex månader från räkenskapsårets utgång ska bokslutet presenteras på föreningsstämman. Stora föreningar skickar därefter sin årsredovisning till Bolagsverket senast en månad efter föreningsstämman.
Hur läser man en årsredovisning?
En årsredovisning ger en bild av vad som hänt under året och hur föreningen mår. Ibland behöver styrelse och medlemmar hjälp med att analysera siffrorna för att förstå vad de innebär och för att kunna fatta långsiktiga och hållbara beslut utifrån den. Nyckeltal och analyser av dessa hjälper läsaren att få ut mer information om föreningen.