Har du bott i HSB-bostadsrätt tidigare så vet du förstås vad det handlar om. Men annars är det klokt att du bekantar dig med det som skiljer HSB-boende från t ex en hyresrätt.
Som bostadsrättshavare har du del inte bara i bostadsrättsföreningens tillgångar utan också i skulderna. Alla i föreningen måste ta ansvar. Du har ett särskilt ansvar för din lägenhet men också för fastigheten som sådan, för hus och för kringmiljö.
Vi hoppas att du ska engagera dig i frågor som rör ditt boende. Vi vill gärna att du är med och beslutar om vilken service du vill ha och om den miljö där du ska tillbringa en stor del av din tid. Därmed bestämmer du också om kostnaden för ditt boende. Vi hoppas att du blir en aktiv medlem.
När man bor i bostadsrätt betalar man bara vad det faktiskt kostar.
Det är ingen mening att en bostadsrättsförening ska gå med vinst. Medlemmarnas månadsavgifter ska täcka utgifterna för räntor och amortering på föreningens lån samt driftskostnaderna och planerat framtida underhåll.
Till driftskostnaderna hör kostnaderna för vissa reparationer, för vatten och värme, för fastighetsskötsel, för renhållning osv. Hit hör också den statliga fastighetsskatten.
Styrelsens uppgift är bl a att göra en vettig ekonomisk planering för framtiden och samtidigt hålla kostnaderna nere. Styrelsen har ett särskilt ansvar för den ekonomiska förvaltningen.
Resultatet redovisas vid föreningens årsstämma. Då är du med och bestämmer om styrelsen ska sitta kvar eller om ni ska välja en annan.
Kommer du från ett eget hus har du säkert redan lärt dig vad det kan betyda att snåla in på värme och varmvatten - oftast den drygaste driftskostnaden i föreningen. Vatten - inte bara varmvatten - kostar mycket idag. Du kan också spara stora pengar på att hålla rätt temperatur inne.
I en hyreslägenhet har man kanske inte samma känsla för driftskostnaderna - men heller inte samma behållning av att spara. Det har du här i din bostadsrätt.
Fel på värme- och ventilationssystem, droppande kranar och kinkande spolmekanismer ska genast åtgärdas eller anmälas. Vilket du gör beror på vad du själv klarar av. Du ska också tänka på allt som kan hålla nere elförbrukningen. I en bostadsrättsförening är alla sparidéer välkomna.