Ordningsregler

Omtanke och sunt förnuft gör vårt boende trevligare. Att bo nära andra människor ställer krav på lyhördhet och omtanke. Alla ska kunna trivas, både i den egna bostaden och i husets gemensamma utrymmen. Det är bra med gemensamma utgångspunkter, men man kan inte ha regler för allt. Du kommer långt med att visa hänsyn och ha en positiv grundinställning. Alla människor är olika, även du och dina grannar. Tänk på att mellan 22.00 och 07.00 ska du undvika störande ljud. Till detta räknas höga röster i lägenheter, hög volym på musikanläggning, tv mm.
Är du missnöjd med något? Bjud hellre in till samtal över en kopp kaffe än utdela förmaningar.

INNE I LÄGENHETEN

Det kan vara lätt att glömma att du inte är ensam i huset när du är hemma. Vi är många som ska trivas tillsammans. Det kan vi göra genom att tänka på varandra och visa hänsyn. Du har kanske en granne som ska upp tidigt och behöver sova. Tänk på att sänka ljudet på teve, radio och musikanläggning på kvällarna. Ska du ha fest kan du förbereda dina grannar genom att berätta att det kanske blir sent just den kvällen.

  • Ska du borra eller utföra störande arbeten får de endast utföras på vardagar 8-20 och 10-16 på lördagar.
  • Vi har särskilda regler om du ska renovera, bilningsarbeten är endast tillåtet på vardagar 12-16 och ska aviseras till grannarna minst en vecka i förväg.

UTE I TRAPPHUSET

Trapphuset är det gemensamma utrymme vi använder mest i huset. Därför är det trevligt för alla om det är rent, snyggt och välkomnande. Undvik till exempel att ställa cyklar, barnvagnar och skidor i trapphuset. Det är viktigt att trapphuset är fritt från saker för att utrymningsvägarna ska vara fria och framkomligheten bra vid sjuktransporter och brandutryckning. Då och då kommer myndigheterna och besiktigar våra trapphus ur brandsäkerhetssynpunkt.

NÄR VI SLÄNGER SOPOR

Genom att ta hand om det vi slänger på ett bra sätt underlättar vi för dem som tar hand om soporna, vi slipper dålig lukt och värnar om vår gemensamma miljö. Dessutom sparar bostadsrättsföreningen pengar.

I sopnedkasten får endast restavfall slängas. Exempel på restavfall är dammsugarpåsar, blöjor, kuvert och disktrasor. Släng inga skrymmande föremål i sopnedkastet, som till exempel pizzakartonger eller lådvinsförpackningar. de orsakar kostsamma stopp i sopsugsanläggningen.

I återvinningsrummen på Övre Husargatan 29, Olivedalsgatan 4, samt Linnégatan 78 slänger du;

  • Komposterbart matavfall (den bruna papperspåsen= alla sorters matrester, kaffesump och filter, teblad och tepåsar, hushållspapper och pappersservetter samt snittblommor utan jord) 
  • Tidningar, pappersförpackningar och wellpapp
  •  Plastförpackningar
  • Glas
  • Metall
  • Batterier
  • Ljuskällor

Det finns kärl för varje typ av avfall och vi förväntar oss att du gör rätt när du slänger ditt avfall och att du ser till att vika ihop kartonger så att vi inte betalar för ”luft” vid tömning.

I garaget har vi ett elektronikavfallsrum. Där kan du lämna hemelektronik, hushållsmaskiner och liknande så körs det till tippen. Du kommer in med den tjocka batterinyckeln.

Varje månad, utom i juli, kommer en container för osorterat avfall. Den ställs vid porten Olivedalsgatan 4 och där kan du slänga allt utom miljöfarligt avfall, batterier och byggavfall. Byggavfall får inte kastas i containern och blir den full kan du inte ställa avfall utanför.

I TVÄTTSTUGAN

Du bokar tvättstugan på bokningstavlorna som sitter i anslutning till tvättstugan eller via mobilappen. Håll din lås-tagg mot tavlan och det kommer upp ett bokningsschema. Tvättstugan på Linnéplatsen är allergisanerad och ska vara parfymfri.

Du sparar energi genom att alltid slå av all ström när du lämnar tvättstugan. Städa ordentligt efter dig så blir tvättstugan trevligare att använda när din granne eller du själv kommer nästa gång. Tänk också på säkerheten – lämna aldrig barn ensamma i tvättstugan!

I HUSETS GEMENSAMMA UTRYMMEN

Källare, vind och andra förråd blir lätt överfyllda med saker. Håll reda på det som tillhör dig i de gemensamma utrymmena. Om alla hjälps åt blir det lättare att skapa ordning och trevligare att hämta eller lämna sina grejer. Lämna aldrig entré-, vinds-/källardörrar eller gemensamma utrymmen olåsta, inte ens för kort i- och urlastning.

För allas trivsel är det inte tillåtet att röka i husets gemensamma utrymmen. Kom också ihåg att släcka ljuset när du går.

PÅ GÅRDEN

Gården är ett ställe där alla ska kunna umgås, koppla av och leka. Denna gemensamma utemiljö blir ännu vackrare och trivsammare alla är rädda om buskar och planteringar. På gården finns en grillplats, där du kan grilla utan förhandsbokning. Tänk på att ta hand om eventuellt skräp som innehåller matrester, släng det inte i papperskorgarna på gården. Det finns skadedjur som gärna mumsar på rester.

BALKONGEN *

Njut av din balkong, plantera gärna och utnyttja ditt extra rum. Du kan använda balkongen till mycket, men det finns vissa saker som du måste tänka på.

  • Grillning på balkong får endast ske med el-grill och bör undvikas med tanke på grannarna. 
  • Det är inte förbjudet att röka på sin balkong men tänk på att röken vandrar vidare till grannar som har fönster/balkongdörrar öppna.   
  • Tänk på grannen under när du vattnar. Ha fat under krukorna och se till att det inte droppar när du vattnar balkonglådorna som av säkerhetsskäl alltid ska sitta på insidan av balkongräcket. 
  • Tänk också på att det dammar när du sopar balkonggolvet. 
  • Du får inte sätta upp parabolantenn på balkongräcket eller fästa den i fasaden utan att föreningen har godkänt det. 
  • Du får inte bygga kattbur på din balkong. 

*ordningsreglerna gäller även för uteplatser 

MED TRYGGHET OCH SÄKERHET

Alla ska kunna känna sig trygga i sitt hem och hus. Det är både trist och onödigt med inbrott och skadegörelse. Därför är det viktigt att vi hjälps åt och håller uppsikt över alla gemensamma utrymmen. Vi måste se till att lås och brevinkast är godkända, att husets entrédörr och dörrar till vind, källare, förråd, cykelrum och garage är ordentligt låsta. Upptäcker du ett trasigt lås gör en felanmälan så fort du kan.

Ett annat sätt att förhindra inbrott i lägenheten är att lära känna sina grannar. Då blir vi fler som håller ett vakande öga och kan snabbt informera varandra om något inte verkar stå rätt till.

HUSDJUR

Du som har husdjur, här finns en liten extra skrift till dig längst ner på sidan. För att alla ska trivas i ett bostadsområde där det finns husdjur, handlar mycket om att ha förståelse för varandras situation. Att i ord och handling visa omtanke och hänsyn för dem som inte har husdjur likaväl som för alla som inte vill leva utan dem.

I Brf Slottsskogen ska hundar ska vara kopplade inom föreningen. Rasta inte husdjur inom föreningens område, ta inte heller med hundar och andra husdjur till våra gemensamma lokaler, speciellt inte till bastun.

VÄLKOMMEN TILL BRF SLOTTSSKOGEN, HÄR SKA VI TRIVAS TILLSAMMANS