Utgångspunkten är § 36 i stadgarna. Av denna framgår att bostadsrättshavaren skall på egen bekostnad hålla lägenheten i gott skick. Detta innebär att bostadsrättshavaren både ska underhålla och reparera lägenheten samt bekosta åtgärderna.
I Bostadsrättslagens regler kap 7 § 12 a ges möjligheter för bostadsrättsföreningen att gå in i lägenhet som inte fullgjort sitt ansvar och åtgärda brister om det finns risk för omfattande skador på annan egendom.
Om fuktskada uppkommer exempelvis på väggar och golv, skall i första hand bostadsrättshavaren reparera skadan. Enda undantaget är om skadan uppkommit till följd av skada på en vattenledning för vilken bostadsrättsföreningen bär ansvaret. I sådana fall skall bostadsrättsföreningen reparera skadan. Samma sak gäller vid brand.
Av stadgarna framgår att man i dessa fall skall tillämpa försäkringsmässiga principer.
Det innebär att bostadsrättsföreningen skall ersätta bostadsrättshavaren för restvärdet. Med restvärdet avses i detta fall inventariens kvarvarande livslängd med utgångspunkt från försäkringsbolagens fastställda avskrivningstid. Man skall emellertid komma ihåg att rättsläget kring denna frågeställning inte är alldeles glasklart.