Björn Tellstedt var inbjuden både som sakkunning och för att han var med vid konstruktionen av vår fastighet på tidigt 1980-tal.
Kvällen inleddes av Björns beskrivning och avslutades med en öppen frågedebatt.
Björn bekräftade att i och med att vår fastighet står pålad med betong ner till berget behöver vi inte känna rädsla inför att grundvatten nivån skulle sjunka p.g.a Västlänksbygget vilket kan vara en stor utmaning för fastigheter som har annan pålning. Hans bedömning av ev. ”vågor” i släptåg på sprängningar var mycket riskfria för vår fastighet.
I och med att föreningen genomfört en omfattande översyn av fastigheten (tak- och fasadarbetet) har vi fastlagt hur fastigheten såg ut före Vätlänksarbetet startade. Handlingarna skickas också till Trafikverket.
På frågan om vi ska vara oroliga – eller vad kan hända? Det enda som Björn ansåg att vi ska hålla kontrollpå är våra tegelväggar (och spanar efter förändringar) samt att vi håller ett öga på sköra material (som kakel och klinker) behöver vi inte vara orolig. Båda dessa områden är mer av det kosmetiska slaget – stommen ska vi inte oroa oss för.
Den inspektion som vi genomförde hösten 2017 (och som alla har fått sitt ex av) är en god genomgång av extern part över hur det såg ut innan Västlänksbygget och han bekräftade att han tyckte det var en onödig kostnad att göra ytterigare besiktningar nu – men uppmanade till egenkontroll av badrum.
Björn berörde även de legala aspekterna, som han är inblandad i i kölvattnet på Götatunneln och var tydlig med ”att ha rätt” och ”att få rätt” är helt olika saker. Dessa legala efterdyningar pågår fortfarande. Samtidigt betonade han att tack vare pålningen med betong ner till berget befinner sig vår fastighet i ett mycket bra läge för att inte drabbas av följdskador – även om tung trafik kommeratt passera kring vår fastighet.
Styrelsen kommenterade också att Trafikkontoret upprättat en vibrationsmätare i vår fastighet, och att deras avläsningar använts. Föreningen har även varit i kontakt med ”Bergsäker” samt Trafikverket – och även dessa bekräftat att vi inte står i någon riskzon.
Efter Björns inledning kunde frågor ställas direkt. Här kom även frågor om luftmätning kom upp, vilket Björn inte är sakkunning i. Föreningen har här varit i kontakt med DryIT för att själva göra partikelmätningar –men företaget tackade nej till att utföra mätningar och hänvisade istället till medicinsk expertis. Trafikkontoret genomför partikelmätningar i olika delar av Göteborg. Det bör noteras att den luft som kommer genom ventilationen har passerat filter. Ev. partiklar som kan synas kring lyftinsläppen i lägenheterna kommer inte från ventilationen, utan virvlas upp av luftflödet i lägenheten. (konstaterat i tidigare utredningar). Föreningen sa även att man inlett en översyn av att byta delar av ventilationen, men att man där endast låg i projektets linda.