Information om brandsäkerhet

04 oktober 2015 Viktig information om brandsäkerhet

Rädda: Rädda liv som är i uppenbar fara, men utsätt inte dig själv för risker. Tänk på att brandröken är giftig – ta dig ut genom att krypa längs golvet. Glöm inte att stänga fönster och dörrar.

Varna: Varna dem som hotas av branden.

Larma: Larma genom att utlösa brandlarmet om sådant finns eller ring larmnumret 112 från en säker plats. Ta emot Räddningstjänsten när de kommer.

Släck: Om du har tillgång till släckutrustning kan du påbörja släckningsarbetet genom att spruta med en brandsläckare mot glöden (inte på lågorna). Vid nödsituation, ring 112 Berätta vad som har hänt och vilka personskador som finns. Du behöver också uppge var hjälpen behövs någonstans och vem det är som ringer. Larmcentralen ger dig instruktioner om vad du kan göra för att hjälpa till medan du väntar på hjälp från polis, ambulans eller räddningstjänst.

Att tänka på Det finns en del saker du kan tänka på för att vara väl förberedd om något händer. Fundera en stund på hur du skall bete dig hemma om något händer. Prata i familjen om hur ni skall agera vid brand. Titta efter utrymningsvägar. Kontrollera att lägenheten är utrustad med brandvarnare. Gör regelbundna kontroller att den fungerar. En liten pulversläckare och brandfilt är bra utrustning att ha hemma för att minimera skador på människor och material om olyckan är framme. Se till så att det inte står saker i trapphuset som är brännbara eller hindrar utrymning.

Om det brinner i din lägenhet. Agera enligt; Rädda, Varna, Larma, Släck. Om det brinner någon annanstans i fastigheten. Agera enligt; Rädda, Varna, Larma, Släck. Om trapphuset är rökfyllt, stanna i lägenheten, stäng dörren och påkalla hjälp via fönster. Läs gärna om säkerhet på www.msbmyndigheten.se