Renovering

Nyttjanderätt ger rättigheter och skyldigheter
Med nyttjanderätten till lägenheten får du både rättigheter och skyldigheter. Skyldigheterna handlar om att vårda och sköta om. Rättigheterna handlar om att själv få göra vissa förändringar i lägenheten. Ansvarsfördelningen mellan dig och föreningen är reglerad i stadgarna och Bostadsrättslagen.

Kan bostadsrättsföreningen kräva att jag renoverar min lägenhet med visst tidsintervall, t.ex. tapetserar om var tionde år?

 

Nej, någon sådan rätt har inte bostadsrättsföreningen. Som bostadsrättshavare är du dock skyldig att hålla lägenheten i ett gott skick och tapetsering är ett exempel på vad bostadsrättshavaren ansvarar för.

Missköter en bostadsrättshavare sin bostadsrätt och eftersätter det underhåll som åligger densamme enligt stadgarna kan lägenheten dock komma att bedömas vanvårdad. Vanvård är en förverkandegrund vilket innebär att föreningen kan säga upp nyttjanderätten till bostadsrätten i det fall denna bedöms vara så pass eftersatt i underhållet att det är vanvård. Eftersatt underhåll i lägenheten kan också ge bostadsrättsföreningen rätt att åtgärda brister på bostadsrättshavarens bekostnad om inte bostadsrättshavaren själv gör detta efter tillsägelse från föreningen. Denna möjlighet gäller dock enbart om det är särskilt allvarliga brister som kan ge upphov till andra skador i fastigheten eller att det föreligger fara för annan.

 

Min förening vill ta över mitt underhållsansvar vid en renovering. Får de göra det?

 

Det är möjligt i vissa situationer. Bostadsrättsföreningen får åta sig att utföra reparationer eller underhåll, som egentligen ligger på bostadsrättshavarens ansvar enligt stadgarna, i samband med en större renovering eller vid omfattande underhåll. Detta måste dock beslutas på föreningsstämman.

 

Bostadsrättsföreningen får även överta bostadsrättshavarens underhållsansvar om bostadsrättshavaren försummar sitt ansvar till sådan grad att allvarlig risk uppstår för annans säkerhet eller risk för att omfattande skador uppkommer på annans egendom, om bostadsrättshavaren inte avhjälpt bristen vid tillsägelse. Detta får då göras på bostadsrättshavarens bekostnad.

 

Jag vill renovera, behöver jag tillstånd från styrelsen?

 

Vissa åtgärder kräver styrelsens tillstånd. Exempelvis får inte bostadsrättshavaren utan styrelsens tillstånd utföra åtgärd som innebär ingrepp i bärande konstruktion, ändring av befintliga ledningar för avlopp, värme, gas samt vatten eller annan väsentlig förändring i lägenheten.

Hör efter med styrelsen om du är osäker, kanske har styrelsen om inte annat värdefull information om hur ledningar m.m. dragits i lägenheten så att du slipper en obehaglig överraskning när du påbörjar ditt projekt.

 

Min förening vill byta ut alla ytterdörrar, får de göra det?

 

Det beror på vem som har underhållsansvaret för dörren enligt bostadsrättsföreningens stadgar. Har bostadsrättsföreningen HSB normalstadgar från 2011 ligger ansvaret för dörren på bostadsrättsföreningen varför bostadsrättsföreningen givetvis får byta dörrarna. Bostadsrättshavaren får i dessa fall inte själv byta dörr utan att först inhämta tillstånd från styrelsen.

Enligt HSB normalstadgar från 2003 ligger ansvaret istället på bostadsrättshavaren varför bostadsrättsföreningen inte kan byta dörrarna.
Det är viktigt att titta i just din bostadsrättsförenings stadgar vad som sägs om vem som har underhållsansvaret för ytterdörren.

 

Jag har renoverat mitt badrum/kök och samtidigt bytt stammar på egen bekostnad, kan jag få ersättning?

 

Bostadsrättsföreningen har ansvar för underhåll och byte av stammar. Har bostadsrättshavaren bekostat stamrenoveringen själv så uppkommer inte någon automatisk rätt till ersättning. Tänk på att åtgärder i delar där bostadsrättsföreningen har underhållsansvar dessutom kräver tillstånd för att få vidtas.