Rökförbud

06 augusti 2019 Varför är alla våra askkoppar borttagna vid entréerna och vid samlingslokalen. Jo, på grund av den nya lagen om rökförbud på och vid offentliga platser, som trädde i kraft 1 juli.

 

 

Stopp för rökning på uteserveringar

 

Den 1 juli införs en ny tobakslag. Den innebär bland annat att det blir rökförbud på fler platser än idag. 

 

 

 

En av förändringarna i den nya tobakslagen är att det blir rökförbud på fler platser än tidigare, bland annat på uteserveringar, entréer till rökfria lokaler, perronger, busskurer och liknande, inhägnade idrottsområden och lekplatser.

 

Gäller även elektroniska cigaretter

 

Dessutom kommer förbudet även gälla elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare och örtprodukter för rökning som - genom sättet de används - motsvarar rökning men inte innehåller tobak.

 

 

 

Ansvaret för att rökförbudet efterföljs ligger på den som äger, hyr eller på annat sätt disponerar över en lokal eller ett område utomhus.

 

– Tanken är att förbudet ska upprätthållas genom tydliga skyltar, tillsägelser och i slutändan en rätt att avvisa den som bryter mot det, säger polismästaren och rättschefen Hans-Olof Sandén, vid polismyndigheten i region väst.

 

 

 

Vad händer om jag ändå röker på förbjuden plats?

 

 

 

– I den nya lagen finns ingen straffbestämmelse om olovlig rökning. Bruk av tobak är inte kriminaliserat. Så du riskerar inte att straffas, men däremot att bli tillsagd och i förlängningen avvisad. Om du är otrevlig och ordningsstörande kan du avlägsnas och till och med omhändertas, säger Hans-Olof Sandén.

 

 

 

Så fördelas ansvaret för de rökfria platserna

 

Den som äger eller disponerar över en lokal eller plats ska informera om förbudet genom till exempel skyltar, och vid behov tillsägelser. Om någon ändå röker, får denna person avvisas. Men den som är ansvarig för att rökförbudet följs har inte laglig rätt att själv avlägsna personer som bryter mot rökförbudet, utan måste ta hjälp av polis eller ordningsvakter.

 

 

 

Läs mer om den nya tobakslagen på Folkhälsomyndighetens webbplats.