Ventilation

Frånluftsventilation
Fläkt på tak evakuerar luft i respektive WC och tvättstuga. En regulator öppnar frånluftsventilerna när luftfuktigheten är hög och när belysningen är tänd. Ventilen återgår till ett grundläge när fuktigheten sjunkigt och viss tid efter att belysningen släckts. VIll man ha konstant focering kan man ha ljuset tänt. 
I entrén finns en brytare där man kan välja om takfläkten ska gå på hög- eller lågvarv. Lågvarv sparar energi och kan vara lämpligt när man inte är hemma vintertid eller om det är mycket kyligt ute. 
Ersättningsluft kommer till plan 1 via kanaler och i plan 2 via don i yttervägg enligt skiss (bild 7). Spisfläkten är manövreras på fläkten och den är inte sammankopplad med övrig ventilation. 

Underhåll av frånluftsdon
För att erhålla rätt luftmängder bör donet rengöras minst 2 ggr per år. Vid hård nedssmutsning kan don behöva rengöras oftare. 
I varje lägenhet finns 3 st don som är placerade i wc/dusch och tvättstuga plan 1, samt wc/bad plan 2. Donet får inte demonteras vid rengöring och konan i centrum ska ej utsättas för kraftigt tryck eller drag. Risk finns att injusterade värden frångås. (Bild 1)

Vid rengöring används först en dammsugare om donet är kraftigt nedsmutsat. Fortsätt sedan att försiktigt torka rent med en fuktig trasa, med hjälp av tex skaftet på ett bestick kan man lättare komma åt i springan. (Bild 2)

Fukt och behovstyrd ventilationsvakt (Bild 3)
Vakten sitter i varje rum som har det motordrivna frånluftsdonet.
Vakten öppnar donet fåån grundflöde till maxflöde när;
1. Man har varit i rummet mer än 3 minuter. Håller sedan öppet i maxflöde under 30 min. 
2. Fukthalten i luften ökar tex vid användande av dusch. Håller sedan öppet i maxflöde under 3 minuter efter att "normal fukthalt har detekterats. 
3. Temperaturen i rummet överstiger 24 grader. Kan vara till följd av tex torktumling. 

Styrning av fläkt för frånluft (Bild 4)
I anslutning till entrén, alt i hobbyrum sitter en strömomkopplare som styr den fläkt som finns monterad i huven på yttertaket. Grundflöde för ventilationen är inställd för läge 2. Vid användning av läge 1 eller 0 så minskar luftomsättningen i lägenheten. När ska man då använda de olika inställningarna?
- Läge 0 - Vid långvarig frånvaro under vintertid
- Läge 1 - Vid kortare frånvaro hela året eller vid låg fukttillförsel i huset under vinterhalvåret
- Läge 2 - "Vanliga" läget som används vid normal till gög fukttillförsel under hela året. Särskilt under sommarhalvåret. 

Fukttillförseln är mycket individuell beroende på antalet människor i huset, hur mycket man duschar, tvättar, diskar etc. 

5-stegstrafto för ventilationsstyrning (Bild 5)
Denna apparat är placerad i anslutning till elcentralen och används ENDAST vid injustering av systemet. Inställda värden ska inte ändras. 

Motorskydd för fläktmotor (Bild 6)
Denna apparat är placerad i elcentralen och skyddar motorn från för trög belastning. Vid ev nedisning, smuts i lager eller spänningsfall ska den skydda fläktmotron från att inte bli överhettad och ev börja brinna. 
Har den löst ut lyser en röd diod. För att återställa ställer man in styrning av fläkten på läge 0, och trycker in den lilla röda knappen bredvid dioden. 

Bilder ref till tex ovan ()
  • 1.JPG
    1.JPG
  • 2.JPG
    2.JPG
  • 3.JPG
    3.JPG
  • 4.JPG
    4.JPG
  • 5.JPG
    5.JPG
  • 6.JPG
    6.JPG
  • 7.JPG
    7.JPG