Avgiftsändringar 2022

23 november 2021

Styrelsen har beslutat om följande avgiftsändringar för 2022.

·         Årsavgiften höjs med 4% (föregående års höjning var 0,7%)

·         Elavgiften sänks till 0,88 kr/kWh exkl. moms (från 0,92 kr/kWh exkl. moms)

·         Övriga avgifter som kabel-TV och parkering oförändrade.

 

Bakgrunden till beslutet var följande:

·         Kungälvs energi höjer fjärrvärmepriset med 2,97% för en genomsnitts kund. Uppvärmningen är stor del av förenings driftkostnad, kostnaden ligger årligen lite över en halv miljon.

·         Förslag på höga höjningar av VA avgifterna från VA-verket. Efter beslutet om höjning av förenings årsavgiften så har kommunfullmäktig fattat beslut den 4/11 om en ny konstruktions för VA taxan, exakt konsekvens för föreningen av det beslutet återstår ännu och se men det är angivet att för dom flesta brf innebär det höjningar. Årliga vattenkostnaden för förening är lite under 200.000: -.

·         Tidigare läggning av takrenoveringen samt behovet att byta 2’ornas avloppstam från köket.

·         Ökade reparationskostnader för förening.

·         Ökad inflation, enligt Riksbanken var den 2,8% i september. Detta innebär att kostnader för avtal, material kommer att gå upp. Det finns också en risk att dom rikt siffror från HSB som ligger i underhållsplanen för dom närstående projekten kan vara låga då materialkostnader har ökat kraftigt. Det är en osäkerhetsfaktor då förfrågans arbetet pågår och vi har inte fått in offerter på projekten ännu.

 

Följande åtgärder har ändå bidragit till att hålla tillbaka höjningen lite.

·         Förening har sökt och beviljats bidrag för den handikapps anpassning som dom nya hissarna innebar med automatdörrar, display på rätt höjd mm. Bidragit blev det högsta möjliga på 200.000:-.

·         Nytt elavtal med Skellefteå kraft som dels är på 100% förnybar el men som också innebar en sänkning av elavgiften.

·         Omläggning av ett av lånen som innebar en lägre ränta 0,76% i stället för 1,02%.

·         Översyn av framtida avsättningar till underhållsfonden som kommer att minskas då föreningen har övergått till K3 vilket innebär att mer bokförs som investering.