Avgiftshöjningar för 2019

02 december 2018

Styrelsen har beslutat om följande höjningar

Månadsavgiften höjs med 6% från och med 1/1-2019.

Hyran för en parkeringsplats höjs med 20kr till 250kr från och med 1/1-2019

Elavgiften för El IDM höjs till 1.33 kr/kWh från och med April's månads avi.

TV-avgiften blir oförändrad.

Bakgrunden till de beslutade höjningarna är följande:

Vårt elavtal gick ut och fick förnyas och med de elpriserna som är just nu så innebär det att elpriset gick upp 33% exkl. skatter o nätavgifter jämfört med föregående avtal. Det slår både på lgh el och totala elkostnaden för föreningen.

När det gäller avgiften för vatten så är höjningsföreslaget från VA verket till kommunen enligt HSB 13% till 18%.

Ökade underhållskostnader för fastigheten där vi de närmaste åren har en del stora kostnader som ligger i underhållsplanen.

Vi ser dessutom en stor risk för ytterligare UH kostnader som inte fullt ut var förutsatta då kommunen hört av sig med förhandsinformation om att de kommer att kräva att utgående avloppsrör i marken åtgärdas då det har sättningar. Det har då framkommit att vi inte anslutit oss till kommunens nät vid tomtgräns utan först nere vid Ivar Claessonsgatan vilket innebär ett drastiskt mycket större projekt.

Högre förvaltningskostnad då Åke Nyvall har slutat som förtroendeman. Det innebär att det kommer bli fler köpta tjänster av HSB. Avtal har tecknats med dem. Detta innebär en ökad kostnad för oss men styrelsen ser det som något som ger en god förutsättning för en stabil förvaltning över tid och att det inte blir så avhängigt av styrelsemedlemmars kompetens inom olika områden.

De flesta avtal har dessutom justeras upp någon procent pga inflationen samt att räntorna har gått upp.

Denna lite större höjning för 2019 behövs och vi ser även ett behov dom närmsta ~3 åren av en höjning som är större än inflationen då vi har valt att fördela ut höjning över tid då kassaflödet över en längre tid ser bättre ut men att vi dom kommande åren har en del tunga underhållskostnader och vår ambition är att vi därefter kan se framåt mot de ”vanliga” höjningsnivåerna i relation till den årliga inflationen.

Osäkerheten som finns i det korta perspektivet är vad utbyte av avloppsrören ner till Ivar Claessonsgatan i slutändan kommer att gå på. Skulle det kraftigt överskrida den första uppskattning av kostnader som gjorts och att kravet slutar med att det skall åtgärdas under 2019 så kan vi bli tvungna att se över avgifterna i samband med det.

Styrelsen Brf Violen