Status värmesystemet

13 maj 2019

Information angående vilka åtgärder som är gjorda på värmesystemet och vad som är planerat.

Sen i höstas så har följande åtgärder utförts på värmesystmet.

·        När eldningsäsongen började så hade vi stora problem med att fastighetsskötaren ventilerade elementen fyllde på vatten i systemet och strax därefter fick ventilera igen. Vid en genomgång med Canmera Comfort av systemet så framkom det då att det var för lågt tryck i expansionskärlet det har åtgärdas.

·        Vi har också skrivit kontrakt med Kiwa så att expansionskärlet inspekteras regelbundet enligt dom krav som finns idag.

·        En av förbättringar som har utförts i samband med VVC översynen var att vi har installerat ett övervakningssystemet som regelbundet loggar driftdata vilket också är ett myndighetskrav vad det gäller vattentemperaturen i VVC. Det systemet i driftsattes med start i februari.

·        När den loggen gicks igenom i Mars/April så noterades att den utetemperatur sensor som för systemet talar om hur kallt det är och väljer driftpunkt vid soliga dagar vissade helt fel värde. Vid någon av dom soliga men kalla April dagarna så var det nästan 10 grader för mycket jämfört med lufttemperaturen. Ny givare har för någon vecka sedan installerats och kopplas in på andra sidan av huset för att undvika det felet som främst inverkade på lägenheter som inte hade nytta av solen. Dom gamla givarna sitter kvar på fasaden men är inte aktiva.

·        En inventering av värmesystemet har utförts med efterföljande beräkning utefter våran fastighets förutsättning för att få en förutsättning att justera in systemet.

 

 

Kommande planer

·        För att få en bättre bild av vilken innetemperatur vi faktiskt har samt också kvalitetsäkra värmeinjustering samt ge en möjlighet att delvis styra systemet på dom värdena så har styrelsen beslutat att i ett antal referenslägenheter ca ~20% installera batteridrivna tempsensorer. Berörda innehavare kommer att kontaktas seperat och installation görs under Maj månad.

Pga kostnadsskäl så har vi valt att initalt starta med 20% av lägenheterna men systemet är möjligt att utvidga.

·        Den utförda inventeringen av värmesystemet har påvissat att vi delvis främst i ettorna och sovrummen i övriga lägenheter har ett underdimensionerat värmesystem (för liten area på en del element). Anledningen till underdimensionering är troligen att initiallt så har vi haft oljeeldning vilket ger ca 10 grader högre temperatur in i värmeväxlaren än vad Kungälvs energi kan leverera från fjärrvärmen. Ventilationssystemet har ockå uppdaterats med mekanisk frånluft vilket innebär en större luftombytte för bättre innemiljö. Där har vi dock om vi ser den utförda OVK ingen större möjlighet o sänka flödet även om viss justering kan göras,

För att överhuvudtaget kunna justera in värmen bra så har Canmera Comfort inkommit med två förslag en på en mindre utbyttnad av element i endast ettorna och en på utbyte av dom element som är underdimensionerade vilket är ca 50% av elementen.

Styrelsen beslutade på styrelsemötet igår kväll att vi går vidare med förslaget på den större ombyggnaden och begär in offert på det då den mindre inte ger några marginaller vid kallare dagar och innebär att vi får köra systemet rätt ”hårt” Den större ombyggnaden ger en bättre förutsättning för ett bra inneklimat och en stabil drift av anläggningen. När den ombyggnad kommer att ske vet vi idag inte.

·        När allt är slutfört så skall arbetet efterkontrolleras så att utlovad innetemperatur hålls. Den kontrollen kan dock först utföras när dygnstemperturen understiger 5 grader i en veckas tid. Detta innebär att om vi får en varm vinter så kan kontrollen framflyttas till nästa vinter. Men med dom tempgivarna som sätts i referens lägenheterna så bör vi få en bra bild över situationen.


Till nyhetslistan