Styrelsen informerar

06 maj 2021

·         När våren börjar komma så vill vi påminna om några saker angående våra balkonger:

o   Balkonglådorna ska hängas på insidan

o   Vid rengöring eller arbete med Era blomlådor, tänk på att det finns en balkong under.

o   Vi har några duvor som rör sig runt fastigheten, titta till Er balkong så att det inte finns saker kvarlämnat som lockar dom till o bygga bo.

·         Var vänlig och respektera ordningsreglerna angående att inget störande arbete ska ske på söndagar för övriga tider se ordningsregler på hemsidan   ( https://www.hsb.se/goteborg/brf/violen/trivselregler/vara-lagenheter/ )

·         Mattorna i våra entréer, dom är hyrda under perioden oktober-april för o motverka indragning av smuts under den perioden som är värst för det. Vi har inte hyrt några mattor under sommarperioden.

Status angående renovering tak:

·         Styrelsen har ihop med projektledare från HSB tittat på situationen angående vilka investeringar som skulle kunna samordnas och lämplig åtgärd, dagens status är som följande.

o   Påbyggnad en våning, det skulle kräva planändring då nuvarande plan inte tillåter inredd våning på den byggnadshöjd som skulle bli. Därmed så har vi inte gått vidare med det alternativet.

o   Utförande tak, vid inspektion underifrån så har bedömningen varit att det inte är ekonomiskt försvarbart o ändra takutförande och helt börja om från början utan renovering med borttagning och omläggning av ny papp och utbytte av skadade trä partier samt samtliga genomföringar ock luckor är mer ekonomiskt.

o   Stuprör, idag har vi fem invändiga stuprör, två i trapphus o tre i invändiga schakt. Där är huvudspåret och ersätta dom med utvändiga stuprör, ev så renoveras dom i trapphuset som är lättare o komma åt.

o   Solceller, initiala bedömningen är att förutsättningarna för en sådan investering är goda speciellt om dom samordnas med takrenovering. Utredning pågår och det kvarstår några frågeställningar som behöver besvarar angående kalkylen. Om slutlig utredning vissar att det skulle vara fördelaktig så kommer beslut behöva tas på en extrastämma.

o   Från luftvärmepump som kombineras med befintlig fjärrvärme för o ta vara på värmen från ventilation som idag blåses rätt ut. Fastigheten bedöms ha goda förutsättningar för en sådan installation. Arbete med o ta fram beslutsunderlag för en sådan investering pågår om utredningen visar att det skulle vara lönsamt så behöver beslut tas på en extrastämma. En kombination med solceller och fjärrvärme gör det också till en modern energilösning.

o   Huvudspåret är att ta takrenovering, balkongrenovering samt solceller om dom är lönsamma i en gemensam entreprenad. Huvudanledning är att solceller kräver åtgärder på tak samt genomföringar på tak och med en entreprenad så finns ett tydligt ansvar. Det innebär också att vi måste ha ett stämmobeslut om solcellerna innan upphandlings handlingarna kan färdigställas.

o   Frånluftvärmepump finns fördelar att samordna men bedömningen är att det kan göras i ett fristående entreprenad, därmed så har solcell delen utvärderats först.

·         Köksstammar från 2’orna:

o   Pga omfattningen på ärendet så har det förts över från vår förvaltare till samme ombyggnads projektledare som har hand om takrenoveringen.

o   Vad vi har fått fram hittills så berör det den delen av köksavloppet som går i taket på lägenheten nedanför och endast i våra tvåor.

o   Berörda innehavare kommer kontaktas angående inspektion av sina lägenheter.