Styrelsen informerar mars 2023

30 mars 2023 Dags för nytt år och nya tag!

Uppmuntrade av genomförandet av förra årets underhållsprojekt, takrenovering och stambyten, samt besparingar gjorda genom konkurrensutsättning av förvaltningsavtal, går vi vidare under samma paroll som tidigare:

Att på ett ansvarsfullt sätt förvalta fastigheten genom att ständigt förbättra och effektivisera drift, underhåll och förvaltning samt genomföra investeringar för att i slutändan erhålla både lägsta avgift och högsta värde för bostadsrätterna i föreningen.

Vår handlingsplan är oförändrad och efter att ha klarat av takrenovering, stambyten, hissar, byte av brunnslock, målning, borttagning av bom, skyddsrumsutrusning, energispartips, omplacering av lån, och vissa effektiviseringar återstår nu:

-          Balkongrenovering

-          Fortsatt konkurrensutsättning av förvaltning

-          Fortsatta effektiviseringar

-          Frånluftsvärmepump

-          Solceller

-          Dagvattenledningar

-          Överföring av arkiverad information till Mitt HSB

Vi har också bestämt att vi skall titta närmare på hur vi använder våra gemensamma utrymmen i fastigheten, dvs övernattningslägenhet, kontor, förråd, pannrum, mm. Kanske kan vi använda dem på ett mycket bättre sätt och tom få extra inkomster till föreningen. Tidigare förslag har varit bättre samlingslokaler, övernattningslägenhet, gym, etc.

På tal om gym, om du har ett löparband i din lägenhet, tänk på att det hörs i hela huset när du använder det. Byggnaden har en betongstomme som leder alla maskinljud otroligt effektivt!

Nedan följer lite mer detaljerad information om pågående och avklarade aktiviteter.

Balkongrenoveringen, påbörjas i slutet av mars och omfattar samtliga 56 balkonger med början på baksidan (både 18A och 18B) för att sedan fortsätta på framsidan och planeras att vara klart till midsommar. Balkongerna skall vara tomma under renoveringen och tillträde kommer att blockeras under tiden som ställningar är på plats. Vi får under tiden räkna med olägenheter och oväsen under dagtid, men det går tyvärr inte att undvika.

Hissar, problemen med återkommande stopp, speciellt i 18A, fortsatte ända in på det nya året trots återkommande oberoende inspektioner, felsökningar och reparationer. Kulmen nåddes i mitten på januari då hissen var still nästan ett dygn och tom brandkåren fick komma och undsätta. Inte acceptabelt, men sedan dess har det varit lugnt och vi avvaktar tills vidare med mer drastiska åtgärder för att se om förtroendet för Kone eventuellt kommer att kunna byggas upp igen.  

Konkurrensutsättning av förvaltningsavtal, efter att ha förnyat de tekniska förvaltningsavtalen kommer vi nu att ta beslut om vilket av de övriga avtalen vi tror kommer att ha största potential för besparing och sedan gå vidare med det.

Frånluftvärmepump, den utredning som gjordes med tidigare elpriser var inte så lovande, men vi skall undersöka vidare och lära från andra bostadsrättsföreningar som redan installerat. Helt klart är dock att vi utan värmepump eldar en hel del för kråkorna.

Solceller, efter genomförd takrenovering avvaktar vi den överhettade solcellsmarknaden och kommer sedan att med nya elpriser göra en ny utvärdering.

Ventilationssystem, ingen större möjlighet till besparing enligt våra rådgivare, systemet har redan temperaturstyrning men saknar webbkommunikation för att kunna följa systemet mer i detalj.

Elprishöjning, höjning på grund av ny nätavgift och skatt, från 0,904 kr till 0,93 kr exklusive moms, kommer att slå igenom nästa kvartal. När det gäller elprisstöd vet ännu ej vad det kommer att innebära för oss eftersom vi behandlas som företag.

Energibesparing tvättstugor, vi följer noga elförbrukningen i tvättstugorna och har passat på att byta ut en mindre maskin till en ny efter haveri. Varmvatten är nu inkopplat till alla maskiner utom den gamla i lilla tvättstugan och den stora i stora tvättstugan, inkoppling också till den senare undersöks.

Vattenläcka, efter takrenoveringen har vatten börjat läcka in via köksfönstren i ettorna på 18A. Attacus, som är ansvarig för projektet utreder och återställer.

Skadegörelse, vi har på senaste tiden haft ett par inbrottsförsök och några fall av mindre skadegörelsen, håll uppsikt och var misstänksam mot okända personer!

Båda piskbalkongerna, kommer att vara tillgängliga så snart vattenläckan efter takrenoveringen är åtgärdad.

Tvättiderna, är nu desamma alla dagar, måndag till söndag, 8:00-11:30, 11:30-15-00, 15:00-18:00, 18:00-21:00

HSB medlemsfördel, om du är i köptagen kolla in HSB:s medlemsförmåner, de omfattar rabatter på allt från fritid, hus och hem till bredband, TV, och teknik, mm. Gå in på hemsidan och titta.

HSB Violens årsstämma, kommer att avhållas 2023-06-08, motioner skall vara inlämnade till ordföranden senast 2023-03-31.

Grillfest i stället för arbetsdag, notera redan nu söndagen den 20 augusti 2023 i din almanacka för då kommer vi att ha grillfest på Violen!  En möjlighet att under trevliga former lära känna varandra lite bättre. Mer information kommer när det börjar närma sig.

Häckar, för att få våra häckar fina igen kommer de att ansas hårt i år, kanske ända ner till 30-40 cm ovan mark. Det kommer följaktligen att ta ett tag innan de är uppe igen!

 

Styrelsen