Styrelsen informerar november 2023

10 december 2023 Ett sammandrag av sommar-höst 2023 och vad som kommer att hända den närmaste tiden.

Har du några undringar eller vill föreslå förbättringar skriv gärna en rad till någon av oss i styrelsen:

Christina Haavisto, christina.haavisto@mail.com

Bengt Hägglund, b.g.hagglund@gmail.com

Bo Franzon, bomfranzon@gmail.com

Daniel Granäng, granang9511@gmail.com

Sven Eriksson, sag.eriksson@gmail.com

Tina Jägerholt, styrelseservice.gbg@hsb.se

 

 

Styrelsens målsättning är som tidigare att på ett ansvarsfullt sätt förvalta fastigheten genom att ständigt förbättra och effektivisera drift, underhåll och förvaltning samt genomföra investeringar för att i slutändan få både låg avgift och högt värde på våra bostadsrätter.

Vår handlingsplan är oförändrad. Vi betar av efter hand och adderar vad nytt som kommer upp. Just nu ser den ut som följer:

  • Vattenläcka efter takrenovering     
  • Värmekabel stuprör
  •  Utbyte av utrustning för elmätning
  • Utbyggnad av antalet laddstolpar
  • Översyn av avlopps och dagvattenledningar
  • Fortsatt konkurrensutsättning av förvaltning
  • Fortsatta energieffektiviseringar (solceller, frånluftsvärmepump, etc)
  • Översyn av gemensamhetslokaler

 

Nedan följer en kort uppdatering, men allra först ett par viktiga meddelanden:

  • Det blir Lussekaffe i entrén Fridhemsgatan 18A onsdag 13 december, klockan 17:00-19:00! Alla är hjärtligt välkomna!
  • Med början i januari 2024 börjar vi dessutom med 11-kaffe andra onsdagen varje månad! Tanken är att få en samlingspunkt där vi kan träffas regelbundet och bara ha en trevlig stund tillsammans, men kanske också diskutera andra gemensamma aktiviteter som vi skulle kunna hitta på. Välkommen!

 

Vattenläckan efter takrenoveringen, när väl ansvarsfrågan utretts påbörjades reparationerna som nu är avslutade. Omfattningen blev mindre än befarat, inga golv behövde brytas upp utan arbetet begränsade sig till ny isolering, innervägg, lister och målning där vattnet hade trängt in. Man behandlade också för eventuell påväxt och efter arbetet avslutats gjordes en ny fuktmätning för att säkerställa att allt var som det skulle. Slutet gott allting gott! Ersättningskrav har skickats till försäkringsbolaget och vi väntar på slutligt besked.

Värmekabel till stuprör, har nu också installerats för att undvika frostpluggar/sprängning av stuprör och överfyllnad av den anledningen.

Utbyte av utrustning för elmätning, är efter visst strul avklarat och kontrollbesök är gjort. Vi avvaktar nu bara en första månadsrapport från den nya leverantören.

Laddstolpar, ytterligare fyra kommer att projekteras och installeras. Offert har begärts in och bidrag har sökts. Vi har blivit förvarnade om mer än fyra månaders behandlingstid! Därefter kan beslut tas och arbete beställas.

Avlopp och dagvatten, vidare undersökningar är genomförda och åtgärder inkorporerade i underhållsplan.

Pergolan, som var så dålig att vi av säkerhetsskäl var tvungna att riva den, kommer till våren att ersättas med något vackert i form av växter och blommor, samt belysning. Förslag kan lämnas till Bosse.

Trädfällning, träden växer och skogen kommer närmare, kommunen har varit tvungna att avverka och vi måste också hålla våra träd i schack. Tre träd måste bort i närheten av mopedförrådet och kommer att fällas i närtid.

Torkskåp, vi tittar på att byta till nya energieffektiva torkskåp med värmepump.

Belysning torkrum, belysningsknappar med timer kommer att ersätta nuvarande belysning styrd av rörelsevakt.

Belysning entré, har stegvis i grupper bytts till LED samt separat rörelsevakt på baksidan. Utbyte av kvarvarande äldre entré och ytterbelysning kommer att fortsätta under nästa år.

Konkurrensutsättning av förvaltningsavtal, vi har under hösten omarbetat, omförhandlat och minskat omfattningen av vårt förvaltningsavtal med HSB. Vi kommer att teckna ett löpande ettårigt avtal med HSB och sedan följa utvecklingen av våra totala förvaltningskostnader för att se hur vi senare kommer att gå vidare.

Sparränta, vi tittar hela tiden hur vi kan få bästa ränta på vår buffert för betalningar och har just flyttat en del från SBAB sparkonto till placeringskonto med 4% ränta!

Budget 2024, budgetarbetet är avklarat. Som väntat stiger kostnaderna rejält och då speciellt fjärrvärmen (12,7% efter att priset på flis stigit med 100%!) och vattnet. Under året kommer också vårt förmånliga elavtal att gå ut och räntorna har ju fortsatt att stiga. I år nöjde vi oss med att höja avgiften med 1%, medan de verkliga kostnadsökningarna snarare blivit 3–4%. Nu ser det ut som de kommer att öka minst lika mycket nästa år. Slutsatsen blir att vi nästa år måste höja avgiften med 5,5% för att inte släpa efter!

Solceller och frånluftvärmepump finns fortfarande på kartan och kommer att utredas vidare om vi menar allvar med att spara energi och arbeta för klimatet. Vårt låga elpris kommer under året att vara ett minne blott och framtida elpris är väldigt osäkert.

Översyn av gemensamhetsutrymmen, vår avsikt är att tillsammans med alla i huset skapa oss en vision av hur vi bäst kan utnyttja de gemensamhetsutrymmen vi har i bottenvåningen och som nu för det mesta står outnyttjade: övernattningslägenhet, styrelserum, hobbyrum, pannrum, samt förråd av olika slag. Det finns ingen tidsram för detta, men skapar man sig inte en idé om vad man skulle kunna göra kommer inget att hända! Vi kommer att prata om detta på 11-kaffet.

 

Slutligen önskar styrelsen alla en God Jul och ett Gott Nytt År!