Styrelsens informerar

21 december 2020

Tak: Åtgärd efter akut vattenläcka in till lägenhet på v7 har pågått på taket i närhet av piskställning/hiss rum 18A under en tid.

Orsaken till vattenläckan har identifierats och var en kombination av följande.

·         Avloppsbrunnen på taket har en gång i tiden lagats genom att en slang stuckits ner i brunnen, den slangen hade helt upplösts och den enda som kvarstod var armeringen som bidrog till att det blev stopp i röret.

·         Pappen på taket & brunnen klarade inte av det stillastående vattnet som blev resultatet.

·         Bidragande orsak till det snabba förloppet var sedan att dräneringshål i betongplattan från byggtiden inte hade tätats.

Styrelsen har anlitat en ombyggnads projektledare från HSB för att dels bedöma om fler kortsiktiga åtgärder på taket är lämpliga förre en större upphandling och åtgärd av hela taket kan ske.

Ombyggnads projektledaren har även fått i uppdrag att bedöma och ge råd om vilka alternativ som finns till nuvarande tak och om det finns någon investering eller annan åtgärd som kan ske samtidigt för o ge föreningen en lägre kostnad.

Allt annat än renovering av nuvarande tak innebär stämmobeslut.

Styrelsen återkommer med mer info efterhand den finns.

Balkonger: En upphandling av åtgärd av balkongkanter har skett, beställning av den renoveringen har tillfälligt stoppats då vi ser en möjlighet till samordning med taket med avseende på behov av byggställning som är en avsevärd del av kostnaden.

Köksstammar från 2’orna: Vi har haft vattenläckor från köksavlopps stammar i våra 2’or. Efter den sista läckan så har följande kunnat konstaterats.

Våra 2’or har ett köksavlopp där rören är av gjutjärn.

Det är enda avloppsstammen som har det materialet enligt ritningar från stamrenoverings projektet troligen pga. brandcells krav.

Livslängden på dom rören är då uppenbart mycket kortare än förväntat. Skicket gör att det är tveksamt om relining är möjlig eller lämplig åtgärd utan trolig åtgärd är utbytte av rören.

Styrelsen har uppdragit åt våran förvaltare att upphandla en åtgärd av dessa stammar. Detta berör då endast 2’orna i A & B och främst på våning 1 till 6 men översta våningen berörs också men inte i lika stor omfattning.

Troligen kommer en initial inspektion av respektive lägenhet först behöva göras för o bedöma tillgänglighet till rören då dom är inbyggda över köksskåpen i lägenheten i våningsplanet under.

Dränering: En fuktmätning har utförts i våran grund och källare och resultatet av den påvisar inget behov för stunden att dränera om våran grund. En ny fuktmätning kommer att utföras om tre år för o se om värdena är stabila.

Hissar: Finns några få inspektionsanmärkningar kvar som Kone ska åtgärda, materialet till det har varit försenat därmed så kommer det arbetet utföras under januari så som det ser ut nu.

Årsavgifter för 2021: Månadsavgiften höjs med 0,7% från och med 1/1 och TV-avgiften sänks till 45kr/månad pga. nytt avtal med comhem med sänkta kostnader. Övriga avgifter lämnas oförändrade.

 

Styrelsen vill till slut önska alla en god jul och gott nytt år!